Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Haber Merkezi 31.08.2024 09:39

Orta Vadeli Programı maden sektörünü hızlandırır

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Batal ile Yönetim Kurulu Üyeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüştü.
Orta Vadeli Programı maden sektörünü hızlandırır

Madencilikle ilgili konuların masaya yatırıldığı toplantı hakkında bilgiler paylaşan Eyüp Batal, “Bu görüşmede sektörümüzün talep ve önerilerini Sayın Cevdet Yılmaz’a iletme fırsatı bulduk. Yasa ile düzenlenmiş ve kazanılmış hakların korunması, üretime ara veren maden işletmelerinden alınan bedellerin tatil süresince alınmaması ve Orta Vadeli Program (OVP)’da madencilik sektörüne yönelik açıklanan hedeflerin hayata geçirilmesi konuları önemli gündem başlıklarımız arasındaydı. Özellikle OVP’de yer alan ‘Tüm tabii kaynak yönetim sistemlerinin tek elden yönetilmesine yönelik gerekli düzenlemeler yapılacaktır.’ maddesinin hayata geçirilmesinin sektör açısından çok önemli olduğunu ilettik. Böylece, madenciler 27 ayrı kurumdan izin almadan tüm süreçlerin ‘tek durak ofis’ mantığıyla yönetildiği bir modelle ilerleyebilecektir. Diğer taraftan, 27 farklı kurumdan alınan izinlerle birlikte ödenen bedellerin de artık madenciyi ciddi şekilde zorlamaya başladığını, bu bedellerin makul seviyelere çekilmesini talep ettik. Ayrıca, madencilere geçmiş dönem ödemeler konusunda destek verilmesi taleplerimiz arasında yer aldı. Türkiye’nin geleceği olan madencilik sektörüne ilişkin kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcımızın yaklaşımı ve konular üzerinde hassasiyetle durması, bizleri gelecek adına umutlandırdı.” diye konuştu.

 

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Batal ve İMİB Yönetim Kurulu Üyeleri, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ı ziyaret etti. Yaklaşık 6 milyar dolarlık ihracatı, 150 bin kişiye sağladığı istihdam ve yer altından çıkardığı madenler ile ülkenin ham madde bağımsızlığını yakalamasında en önemli katkıyı veren madencilik sektöründe, sorunların ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantı hakkında bilgiler paylaşan Eyüp Batal; “Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ile gerçekleştirdiğimiz görüşme sektörümüz açısından çok kıymetliydi. Yaptığımız görüşmede sorunları ve çözüm önerilerimizi aktarma fırsatı bulduk. Sayın Yılmaz, taleplerimizle ilgili süreçleri yakından takip edeceklerini iletti. Cumhurbaşkanı Yardımcımızın yaklaşımı ve konular üzerinde hassasiyetle durması, bizleri gelecek adına umutlandırdı.” diye konuştu. 

 

‘TEK DURAK OFİS’ İLE YATIRIMLAR HIZLANIR

Görüşmede iletilen konularla ilgili de bilgilendirme yapan Eyüp Batal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasa ile düzenlenmiş ve kazanılmış hakların korunması, sektörümüz için çok önemli. Diğer taraftan, Orta Vadeli Program (OVP)’da hedeflenen madencilik sektörüne yönelik kanun ve düzenleyici işlemler için Cumhurbaşkanı Yardımcımıza teşekkürlerimizi ilettik. OVP’de yer alan maddelerin gerçekleşmesi için atılan adımların madencilik sektörü açısından çok kıymetli olduğunu ilettik. Özellikle OVP’de yer alan ‘Tüm tabii kaynak yönetim sistemlerinin birbiriyle uyumlu bir kurumsal yapılanmaya kavuşturulmasını teminen bu faaliyetlerin tek elden yönetilmesine yönelik gerekli düzenlemeler yapılacaktır.’ maddesinin hayata geçirilmesinin sektör açısından çok önemli olduğunu ilettik. Böylece, madenciler 27 ayrı kurumdan izin almadan, tüm süreçlerin ‘tek durak ofis’ mantığıyla yönetildiği bir modelle ilerleyebilecektir. Bu model ile uzun süren süreçler kısalıp, yatırımların devreye girmesi de hızlanacaktır. Ayrıca, her kurum için ayrı ayrı ödenen bedeller de ortadan kalkacaktır. Diğer taraftan, 27 farklı kurumdan alınan izinlerle birlikte ödenen bedellerin de artık madenciyi ciddi şekilde zorlamaya başladığını, bu bedellerin makul seviyelere çekilmesini talep ettik. Ayrıca, madencilere geçmiş dönem ödemeler konusunda destek verilmesi de taleplerimiz arasında yer aldı.”

 

‘GEÇİCİ TATİLDE OLANLARDAN BEDEL ALINMASIN’

Yine, OVP’de yer alan ‘Maden arama faaliyetleri mevzuatta kamu yararına faaliyet olarak tanımlanacak ve madenlerin işletilmesinin türlerine, niteliklerine ve sürdürülebilirlik ilkelerine göre detaylı olarak ele alındığı yatırım güvencesini artıracak yeni bir temel düzenleme hazırlanacaktır.’ maddesinin de sektör açısından çok kıymetli olduğunu kaydeden Eyüp Batal, “OVP’de yer alan maddelerin hayata geçmesi noktasında elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz’a söyleme fırsatı bulduk. Sektörümüz açısından büyük önem taşıyan ‘ruhsat güvencesinin sağlanması’ konusunu da geniş perspektifte ele aldık. Ruhsat güvencesinin ülkedeki madencilik yatırımlarının artması noktasında büyük önem taşıdığını söyleme fırsatı yakaladık.” ifadelerini kullandı. Maden sektörünün şu anda en büyük sorunları arasında yer alan geçici olarak tatile giren sahalardan alınan bedeller konusunun da yapılan görüşmede gündeme geldiğini dile getiren Eyüp Batal, “Bu konuda da Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından geçici tatil verilen ruhsatlarda, izin sahibinin müracaat etmesi halinde, geçici tatil süresinde bu ruhsat içerisindeki izinli sahalardan arazi izin bedeli alınmamasını talep ettik.” diye konuştu.