Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.08.2024 09:00 Güncelleme: 25.08.2024 14:21

NASA Starliner Uzay Aracını mürettebatsız olarak Dünya'ya geri getirmeye karar verdi

NASA Cumartesi günü yaptığı açıklamada Boeing'in Starliner'ını astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams olmadan Dünya'ya geri göndereceğini duyurdu.
NASA Starliner Uzay Aracını mürettebatsız olarak Dünya'ya geri getirmeye karar verdi

NASA'dan yapılan açıklamaya göre mürettebatsız dönüş, NASA ve Boeing'in Starliner'ın eve dönüş uçuşu sırasında test verilerini toplamaya devam etmesine ve mürettebat için gereğinden fazla risk almamasına olanak tanıyor.

Haziran ayında NASA'nın Boeing Mürettebat Uçuş Testi ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na uçan Wilmore ve Williams, diğer faaliyetlerin yanı sıra istasyon araştırması, bakımı ve Starliner sistem testi ve veri analizini destekleme işlerini yürütüyordu.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, “Uzay uçuşları en güvenli ve en rutin hallerinde bile risklidir. Test uçuşu ise doğası gereği ne güvenli ne de rutindir. Butch ve Suni'yi Uluslararası Uzay İstasyonu'nda tutma ve Boeing'in Starliner'ını mürettebatsız olarak eve getirme kararı, temel değerimiz ve Kuzey Yıldızımız olan güvenliğe olan bağlılığımızın bir sonucudur. Hem NASA hem de Boeing ekiplerine tüm bu inanılmaz ve detaylı çalışmaları için minnettarım” dedi.

Wilmore ve Williams, Şubat 2025'e kadar Expedition 71/72 mürettebatının bir parçası olarak resmi olarak çalışmalarına devam edecekler. Ajansın SpaceX Crew-9 görevine atanan diğer iki mürettebat üyesiyle birlikte bir Dragon uzay aracıyla eve uçacaklar. Starliner'ın uzay istasyonundan ayrılması ve Eylül ayı başlarında güvenli, kontrollü bir otonom yeniden giriş ve iniş yapması bekleniyor.