Asayiş Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.04.2024 14:00 Güncelleme: 25.04.2024 15:33

MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 54 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlediği basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) terörle mücadelesinin yoğun bir baskıyla devam ettiğini açıkladı.

Aktürk, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyi dahil son bir haftada 54 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Zeki Aktürk, 1 Ocak 2024'ten bugüne kadar 360’ı Irak’ın, 442’si Suriye’nin kuzeyinde olmak üzere 802 teröristin etkisiz hâle getirildiğini ve Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 2 PKK’lı terörist daha 21 Nisan’da Habur’daki Hudut Karakolu'na teslim olduğnu söyledi.

Tuğamiral Aktürk, son bir haftada hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 284 şahsın yakalandığını belirterek, "Yakalanan şahıslardan 6’sı terör örgütü mensubudur. 2 bin 291 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir. Böylelikle 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 2 bin 769’a, yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 48 bin 596’ya yükselmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncülüğünde gerçekleşen Irak ziyaretinde “Askerî Eğitim İş Birliği Mutabakat Muhtırası” ve “Askerİ Sağlık Alanında Eğitim ve İş Birliği Protokolü” imzalandığını ifade eden Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, “Stratejik Çerçeve Hakkında Mutabakat Zaptı” ile de terörle mücadele konusunda iş birliğinin daha sağlam zeminde ilerlemesini amaçladıklarını söyledi.

Aktürk, Irak ziyareti hakkında "PKK terör örgütünün Irak tarafından “yasaklı örgüt” ilan edilmesi yönünde alınan kararı memnuniyetle karşılıyor, bu yöndeki tasavvurun “terör örgütü” ilanına doğru evrilmesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye ile Yunanistan heyetleri arasında 22 Nisan'da Atina'da gerçekleşen Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı'nda 2025 yılı uygulama planında yer alacak faaliyetlerin ele alındığını ifade eden Tuğamiral Aktürk, bir sonraki toplantının Türkiye’de icra edileceğini de belirtti.

Aktürk, İsrail - Gazze gerilimi için "İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı saldırılar karşısında ülkemizin önceliği saldırıların durdurulması ve bölgesel barış adına kalıcı ateşkesin bir an önce tesis edilmesidir" ifadesini kullandı. Tuğamiral Aktürk, aynı zamanda sözde Ermeni soykırımı olarak çarptırılan olaylarda Ermeniler tarafından katledilen savunmasız ve masum Türkleri bir kez daha rahmetle andıklarını açıkladı.

EFES-2024’ün, Türk Silahlı Kuvvetlerinin planlı en büyük tatbikatlarından olduğunu söyleyen Aktürk, Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Safhası'nın bugün başladığını ve 08 Mayıs’a kadar devam edeceğini ifade etti. Söz konusu tatbikatın Fiilî Atışlı Safhası'nın ise 09-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirileceğini açıklayan Tuğamiral Aktürk, şu ana kadar 49 ülkeden bin 567 personelin katılacağı bildirilen tatbikat son yılların en geniş katılımlı EFES tatbikatı olacağını vurguladı.

26 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında NATO’nun Arnavutluk’ta NEPTUNE STRIKE 24.1 faaliyeti ile 29 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında ise Mayın HarekAtına yönelik eğitimler kapsamında İspanya’da SPANISH MINEX-2024 tatbikatlarının icra edileceğini dile getiren Aktürk, NEPTUNE STRIKE faaliyetinin 26-30 Nisan arasındaki bölümüne TCG Anadolu’nun liderliğinde Anadolu Görev Grubu'nun ilk defa katılım sağlayacağını açıkladı.

TCG Kınalıada korvetinin 23 Nisan’da Somali, Mogadişu'ya ulaştığını ifade eden Tuğamiral Aktürk, korvetin bugün bir sonraki liman olan Maldivler'e doğru seyre başlayacağını bildirdi.

Tuğamiral Aktürk, Çanakkale Kara Muharebeleri’nin 109’uncu yıl dönümü kapsamında yarın Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nde SOLOTÜRK pilotlarının, 27 Nisan’da ise İstanbul, Yeşilköy'de bulunan Hava Kuvvetleri Müzesi'nde Türk Yıldızları'nın söyleşi ve imza etkinliklerinin yapılacağını ve etkinliklerin halka açık olduğunu duyurdu.

Aktürk, Kara Kuvvetleri Komutanlığınca muhtelif miktarda Taşınabilir Elektronik Taarruz Sisteminin (MİLKAR) muayene ve kabul faaliyetinin tamamlandığını aktardı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Atina’da gerçekleştirilen Güven Artırıcı Önlemler Toplantısı’nın detaylarına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

“Toplantı 22 Nisan 2024 tarihinde Atina’da samimi bir ortamda icra edilmiştir. Toplantıda; daha önce mutabık kalınan ve 2024 yılı boyunca icra edilecek karşılıklı faaliyetler gözden geçirilmiş, 2025 Yılı Uygulama Planı ile ilgili çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda, 2025 yılında 9’u Yunanistan’da ve 9’u Türkiye’de olmak üzere icra edilecek taslak faaliyetler görüşülmüştür. Bir sonraki toplantının Türkiye’de icra edilmesi konusunda karara varılmıştır. Diğer taraftan, daha önce mutabık kalınan 2024 yılı Uygulama Planı kapsamında; Milli Savunma Üniversitesi’nden bir heyetimiz, Haziran ayında Yunan Milli Savunma Koleji’ni ziyaret edecektir.”

MSB kaynakları, Milli Savunma Bakanı Arnavutluk’ta icra edilecek olan NEPTUNE STRIKE Tatbikatı’na katılacak Anadolu Görev Grubu’na dair soruya ilişkin, “26 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında NATO’nun Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri kapsamında Arnavutluk’ta icra edilecek NEPTUNE STRIKE Tatbikatının, 26-30 Nisan arasındaki bölümüne TCG Anadolu’nun liderliğinde Anadolu Görev Grubu ile ilk defa katılım sağlanacaktır. Anadolu Görev Grubu’nda; TCG Anadolu, TCG Salihreis, TCG Büyükada, 2 AH-1W Taarruz Helikopteri, 2 SH-70 Genel Maksat Helikopteri, 1 Bölük Çıkarma Timi, 4 Mekanize Çıkarma Aracı, 8 Zırhlı Amfibi Hücum Aracı, çeşitli zırhlı araçlardan oluşan amfibi unsurlar ve 150 personel ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı 3 adet AS-532 Cougar Genel Maksat Helikopteri yer alacak” dedi.