Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.08.2024 13:00 Güncelleme: 21.08.2024 13:01

Moskova yabancı gazetecileri Kursk bölgesini ziyaret etmemeleri konusunda uyardı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova Sputnik Radyosu'na yaptığı açıklamada, yabancı gazetecilerin Kursk bölgesine yasadışı girişiyle ilgili her vakanın soruşturulacağını söyledi.
Moskova yabancı gazetecileri Kursk bölgesini ziyaret etmemeleri konusunda uyardı

Zakharova, “Her bir gazeteci veya sözde gazeteci veya Batılı gazeteci kisvesi altında çalışanlar ile Kursk bölgesine giren her biri kesinlikle izlenecek, üzerinde bir soruşturma yürütülecek, takip edilecek, bu tüm ülkelerden gazetecileri ilgilendirecek” dedi.

Moskova defalarca yabancı medya temsilcilerinin Kursk bölgesine yasadışı yollardan girdiğini söylemişti.

Nitekim Amerikan Washington Post gazetesi 19 Ağustos'ta yayınladığı bir haberde gazeteciler Siobhan O'Grady ve Tatyana Buryanova ile fotoğrafçı Ed Ram' ınUkraynalı askerler eşliğinde Sudzha 'ya geldiğini yazdı. Muhabirlerin kentte en az bir düzine sivil ile röportaj yaptığı iddia ediliyor.

Bu bağlamda, 20 Ağustos'ta ABD 'nin RusyaMaslahatgüzarı StephanieHolmes Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı ve protesto edildi. Amerikalı gazetecilerin eylemleri provokatif olarak nitelendirildi. Amaçlarının Kiev rejiminin suçlarının propagandasını yapmak olduğu vurgulandı.

17 Ağustos'ta FSB, Rusya sınırını yasadışı yollardan geçen gazeteciler Simoni Traini ve Stefani Battistini hakkında dava açtı. Buna ek olarak özel servis, yabancı muhabir Nick Peyton Walsh'un Rus kontrol noktası Sudzha topraklarında bulunduğunu gösteren ve medyada dağıtılan materyallerle ilgili bir soruşturma yürütüyor. Soruşturmanın sonuçlarına göre usule ilişkin bir karar verilecek.