Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 28.08.2024 10:00 Güncelleme: 23.08.2024 07:40

Lancet Public Health: Avrupa'da sıcaktan ölümler yüzyılın sonuna kadar üç katına çıkabilir

Lancet Public Health dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Avrupa 'da sıcaktan kaynaklanan ölümler yüzyılın sonuna kadar üç katına çıkabilir ve bu rakamlar İtalya, Yunanistan ve İspanya gibi güney Avrupa ülkelerinde orantısız bir şekilde artabilir.
Lancet Public Health: Avrupa'da sıcaktan ölümler yüzyılın sonuna kadar üç katına çıkabilir

Avrupa'da soğuk, sıcaktan daha fazla insan öldürüyor ve bazıları iklim değişikliğinin bu ölümleri azaltarak topluma fayda sağlayacağını savunuyor.

Ancak Lancet Public Health dergisinde yayınlanan çalışma, ölü sayısının ısınan havaya yavaş tepki vereceğini ve hatta insanların yaşlanması ve tehlikeli sıcaklıklara karşı daha savunmasız hale gelmesiyle artabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, küresel ısınmanın 3C ya da 4C gibi felaket boyutlarına ulaşması halinde, sıcaktan ölenlerin sayısındaki artışın soğuktan ölenlerin sayısındaki düşüşü büyük ölçüde geride bırakacağı sonucuna vardı.

Araştırmacılar, sonuçların iklim değişikliğinin özellikle sıcak hava dalgaları sırasında halk sağlığı sistemleri için “benzeri görülmemiş zorluklar” yaratabileceğini gösterdiğini söyledi.

Çalışmanın yazarlarından Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi'nden David García-León, “İklim ısındıkça ve nüfus yaşlandıkça, soğuktan kaynaklanan ölümler çok az azalırken, sıcaktan kaynaklanan ölümlerin çok daha fazla olması bekleniyor” dedi.

Sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 3C üzerine çıkması halinde sıcak havadan kaynaklanan ölümler yılda 129 bin kişinin ölümüne yol açabilir.

Bugün Avrupa'da sıcağa bağlı ölümlerin sayısı 44 bin'dir. Ancak araştırmaya göre, dünya liderleri 1.5C'lik küresel ısınma hedefine ulaşsa bile, Avrupa'da soğuk ve sıcaktan kaynaklanan yıllık ölüm sayısı bugün 407 bin iken 2100 yılında 450 bin'e yükselebilir.

Araştırma, kıtayı kasıp kavuran bir dizi kavurucu sıcak hava dalgasının ardından geldi. Araştırma sonuçları, iklim inkarcılarının küresel ısınmanın toplum için iyi olduğu çünkü daha az insanın soğuktan öleceği yönündeki iddialarına meydan okuyor.

Araştırmaya göre, en serin kıta olan Avrupa'da bile, daha güçlü sıcaklar nedeniyle kaybedilen hayatlar, daha ılıman soğuklar nedeniyle kurtarılan hayatları dengeleyecektir. Asya, Afrika, Okyanusya ve Amerika'daki ülkeler daha da ölümcül sıcaklıklarla kavruluyor.

Çalışmada yer almayan sağlık araştırmaları yardım kuruluşu Wellcome'un iklim etkileri ve adaptasyon başkanı Madeleine Thomson, “Bu araştırma, iklim değişikliğine karşı yeterince hızlı hareket etmediğimiz takdirde riske attığımız hayatların sayısını keskin bir şekilde hatırlatıyor” dedi.