Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 02.05.2024 10:01 Güncelleme: 02.05.2024 10:16

Küresel piyasalar

ABD endeksleri, FED'in bir sonraki hamlesinin muhtemelen bir faiz indirimi olacağını, ancak enflasyon konusunda ilerlemenin devam etmesinin garanti olmadığını belirtmesinin ardından karışık seyir izledi.
Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD endeksleri, FED'in bir sonraki hamlesinin muhtemelen bir faiz indirimi olacağını, ancak enflasyon konusunda ilerlemenin devam etmesinin garanti olmadığını belirtmesinin ardından karışık seyir izledi.

Fed politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda sabit bıraktı. Karar metninde, Fed yetkililerinin enflasyonda beklenen gelişmelerin gerçekleşmediğine yönelik mesajları dikkat çekti. Fed karar metninde bilanço küçültme hızını düşürdüğünü de bildirdi. Kararın ardından, Powell Fed'in bir sonraki hamlesi olarak faiz artışı olasılığını masadan kaldırırken, faiz indirim zamanlaması için verileri izleyeceklerini söyledi. Powell, son aylarda komitenin yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru ilerleme kaydedilmediğini ifade etti. Bu ifade, Aralık ayında enflasyonun, geçtiğimiz yıl içinde azaldığı ancak yüksek seyretmeye devam ettiği şeklindeki ifadeye yapılan bir ekleme olarak öne çıktı. Karar metninde bir başka değişiklik olarak Fed, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin geçtiğimiz yıl içinde daha iyi bir dengeye doğru ilerlediğini söyledi ve ilerlemeyi geçmiş zamanla ifade etti. Bir önceki açıklamada hedeflerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlediği belirtilmişti. Fed yetkilileri faiz oranlarını yeniden yükseltmeyi düşüneceklerinin sinyalini vermekten ise kaçındı. Yetkililer ayrıca merkez bankasının varlık portföyünü küçültme hızını yavaşlatma planlarına yönelik de karar metninde mesajlar verdi. Buna göre Fed, 2019'daki bir önceki bilanço küçültme turunda ortaya çıkan finansal piyasa türbülansı riskini azaltmak amacıyla, Haziran ayından itibaren Hazine tahvillerine yönelik akış sınırını ayda 60 milyar dolardan 25 milyar dolara indirecek.

Makro veri tarafında; ABD’de ISM imalat sanayi PMI verisi Nisan’da bir önceki aya kıyasla 1,1 puan azalarak 49,2'ye düştü. Piyasa beklentileri söz konusu verinin bu dönemde 50 değerini alması yönündeydi. İmalat sektöründeki daralmaya işaret eden endeks, Mart’ta 50,3 olmuştu. Üretim endeksi Nisan’da aylık 3,3 puan azalışla 51,3'e ve yeni siparişlere ilişkin endeks 2,3 puan azalışla 49,1'e geriledi. İstihdam endeksi ise 1,2 puan artarak 48,6'ya çıktı. ABD Çalışma Bakanlığı, Mart ayına ait JOLTS açık iş sayısı verilerini açıkladı. Buna göre, ülkedeki açık iş sayısı, Mart’ta bir önceki aya kıyasla 325 bin azalarak 8 milyon 488 bine düştü. Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesini kaydeden açık iş sayısının bu dönemde 8 milyon 680 bin seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. Beklentilerin altında kalan açık iş sayısı, Şubat ayında 8 milyon 813 bin olmuştu.

Fed fon oranındaki değişikliklere en duyarlı olan ABD 2 yıllık tahvil faizi %4,95’e, ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,62 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 15,40 seviyesine yükseldi.

ABD endeksleri karışık seyir izledi. S&P 500 endeksi %0,34 kayıpla 5.018,39, Nasdaq endeksi %0,33 kayıpla 15.605,48 seviyesine gerilerken, Dow Jones endeksi %0,23 artışla 37.903,29 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasalarında satıcılı seyir hakimdi. Dax endeksi %1,08 puan kayıpla 17.921,95, Euro Stoxx 50 endeksi %1,20 puan değer kaybederek 4.921,22 seviyesine gerilerken, CAC 40 %0,99 değer kaybıyla, FTSE 100 %0,28 puan kayıpla 8.121,24 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları karışık seyir izliyor. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz artırımı olasılığını dışlayarak merkez bankasının enflasyonu dizginleyemeyeceğine dair endişeleri hafifletmeye çalıştı. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %2,33'lük yükselişle Asya'daki kazançlara öncülük ediyor. Hang Seng Tech endeksi, Çinli EV üreticilerinin Nisan ayındaki araç teslimatı güncellemelerinin ardından artmasının ardından %4 arttı. Çin piyasaları ise Hang Seng hariç işçi bayramı tatili nedeniyle kapalı.

Hong Kong piyasası %2,33, Nifty 50 %0,28 pozitif seyir izlerken, Endonezya %1,52, Kospi endeksi %0,05 satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise alıcılı seyir gözleniyor.

Bugün ABD'den tarım dışı istihdam verisinin öncüsü olarak kabul edilen ADP özel sektör istihdamı Nisan ayı rakamları takip edilecek. Ayrıca, Mart ayı Dış Ticaret Dengesi, Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları, Fabrika Siparişleri ve Dayanıklı Mal Siparişleri verileri takip edilecek. Şubat ayında Dış Ticaret Dengesi 68,9 mlr dolar açık yönünde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Cuma günü haftanın en önemli verisi olan ABD'nin tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı rakamları açıklanacak. Aynı gün, ABD'de ISM tarafından açıklanan hizmet sektörü PMI rakamları takip edilecek. Hatırlanacağı gibi önceki ay istihdam son derece güçlü bir tablo ortaya koymuş ve 214 bin kişi artması beklenen tarım dışı istihdamda 303 bin kişilik artış yaşanmıştı. Tarım dışı istihdam artışının 303 binden Nisan’da 240-250 bin civarına gerilemesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım