Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 27.03.2024 11:00 Güncelleme: 27.03.2024 13:18

Japon Yeni, dolar karşısında 34 yılın en düşük düzeyine geriledi

Tokyo, 27 Mart (Hibya) – Yen, dolar karşısında yaklaşık 34 yılın en zayıf düzeyine gerileyerek Japonya'nın düşüşü yavaşlatma çabalarını artıracağı yönündeki spekülasyonları körükledi.
Japon Yeni, dolar karşısında 34 yılın en düşük düzeyine geriledi

Japon para birimi, şahin bir Japonya Merkez Bankası (BOJ) yönetim kurulu üyesinin finansal koşulların destekleyici kalmaya devam edeceğini söylemesiyle Tokyo'da yüzde 0,3 düşüşle dolar başına 151,97 Yen'e gerileyerek Ekim 2022'de belirlenen 151,95 Yen düzeyini de aştı.

Yen daha sonra Maliye Bakanı Shunichi Suzuki'nin Japonya hükümetinin gerekirse para birimi üzerinde cesur adımlar atacağını söylemesinin ardından kayıplarını azalttı.

Sydney'deki National Australia Bank'ta kıdemli döviz stratejisti olan Rodrigo Catril, "Yakın tarih göz önüne alındığında, 152 Yen'in aşılması müdahaleyi tetikleyebilir," dedi. Catril, dolar-yen kuruna atıfta bulunarak, "Önceki yüksek seviyenin kırılması hareketi hızlandırdı," dedi.

Yatırımcılar, BOJ'un dünyanın son negatif faiz rejimini sona erdirmesinden sonra bile Japonya ile başta ABD olmak üzere diğer gelişmiş ekonomiler arasındaki faiz oranı farklarının geniş kalmasını bekliyor. Yatırımcılar başka yerlerde daha yüksek getirili para birimlerini tercih ettikçe bu durum yenin altını oyuyor.

BOJ yönetim kurulu üyesi Naoki Tamura, olağanüstü büyük ölçekli gevşemeye son vermek için yavaş ve istikrarlı bir normalleşme için para politikasının yönetilme şeklinin son derece önemli olacağını söyledi.

Opsiyon tüccarları dolar-yen paritesini izliyor çünkü tüccarlara göre 152 Yen'e yükseliş bu seviyede bazı nakavt bariyerlerini tetikleyecek. Tüccarlar, bariyerin aşılması durumunda ters alım opsiyonlarını elinde tutan yatırımcıların büyük kısa dolar-yen pozisyonlarını kapatmaları gerekeceğinden döviz çiftinin kazançlarını artırabileceğini söyledi.

Uluslararası ilişkilerden sorumlu maliye bakan yardımcısı Masato Kanda Pazartesi günü yaptığı açıklamada yendeki mevcut zayıflamanın temellerle uyumlu olmadığını söyledi. Gazetecilere verdiği demeçte "Herhangi bir seçeneği göz ardı etmeden aşırı dalgalanmalara karşı uygun önlemleri alacağız" dedi.

Japonya, Eylül ve Ekim aylarında yeni desteklemek için 2022 yılında piyasaya üç kez girerek 9 trilyon Yen'in (59,3 milyar $) üzerinde para harcadı. İlk müdahale, yen şu anki seviyesinden çok daha güçlüyken geldi.