Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.08.2024 10:00 Güncelleme: 23.08.2024 12:09

İzlanda'nın Grindavík kasabası yeni bir volkanik patlamanın ardından boşaltıldı

Perşembe akşamı yerel saatle 21:26'da Grindavík kasabası yakınlarında yeni bir volkanik patlamanın başlaması üzerine bölgede olağanüstü hal ilan edildi. İzlanda medyası Grindavík ve Svartsengi kasabaları ile Mavi Lagün'deki bir otelin tahliye edildiğini duyurdu.
İzlanda'nın Grindavík kasabası yeni bir volkanik patlamanın ardından boşaltıldı

İzlanda Sivil Savunma İletişim Direktörü Hjördís Guðmundsdóttir, ülkenin müdahale sistemi ve koordinasyon merkezlerinin harekete geçirildiğini belirterek, insanlardan bölgeden uzak durmalarını ve volkanik patlama bölgesine gitmemelerini istedi.

Grindavík'teki itfaiye şefi Einar Sveinn Jónsson, Rúv'a bölgenin tahliyesinin tamamlanmak üzere olduğunu, ancak yanardağ patladığında bölgede kaç kişinin bulunduğunu bilmediğini söyledi.

Yeni patlama, bu yıl bölgede meydana gelen beşinci volkanik patlama ve bir saat öncesinde bölgede meydana gelen bir depremin ardından gerçekleşti. Deprem sadece 60 kilometre uzaklıktaki Reykjavik'te de hissedildi.

Lavların aktığı yarık şu anda 3,9 kilometre uzunluğunda. Aralık ayında aynı bölgede meydana gelen patlamayla yaklaşık olarak aynı uzunlukta ve lav akışı saatte yaklaşık altı kilometre hızla ilerliyor.

Patlama İzlanda'nın Keflavik'teki uluslararası havaalanından görülebiliyor, ancak havaalanı işletmecisi Isavia Rúv'a hava trafiğinin etkilenmediğini bildirdi.