Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.08.2024 12:00 Güncelleme: 21.08.2024 12:58

İsveç, boz ayılarının yüzde 20'sini öldürecek

İsveç, çevrecilerin endişelerine rağmen, ülkenin bugün başlayan yıllık ayı avında boz ayı nüfusunun yüzde 20'sini öldürmek için lisans verdi.
İsveç, boz ayılarının yüzde 20'sini öldürecek

Yetkililer, avcılar tarafından avlanmak üzere 500'den biraz az boz ayı için lisans verdi. Resmi rakamlara göre bu sayı toplam nüfusun yaklaşık yüzde 20'sine denk geliyor ve İsveç'teki ayı sayısını yaklaşık 2,000'e düşürecek.  Bu da 2008'den bu yana neredeyse yüzde 40'lık bir düşüşe tekabül ediyor.

Verilen yüksek sayıdaki ruhsat, Avrupa'daki büyük yırtıcı hayvan popülasyonlarının uygun koruma sağlanmadığı takdirde bazı ülkelerde çöküşle karşı karşıya kalabileceğini söyleyen çevrecileri alarma geçirdi.

İsveç Etobur Hayvanlar Derneği Başkanı Magnus Orrebrant, “Bu tam bir ganimet avı. İsveç'te yaban hayatı yönetimi, hayvanları elimizden geldiğince korumak yerine öldürmekle ilgili.” dedi.

İsveç'te boz ayılar 1920'lerde neredeyse yok edilene kadar avlanmıştı, ancak dikkatli yönetim sayesinde nüfus 2008'de yaklaşık 3 bin 300'lük bir zirveye ulaştı.

Ancak son beş yıl içinde artan sayıda ayı avlandı ve geçen yıl 722 ayının öldürülmesiyle rekor kırıldı. Bu yıl 486 ayının vurulması için ruhsat verildi ve ayıların çiftlik hayvanları için tehdit oluşturduğunun değerlendirildiği yerlerde belirsiz sayıda ayı daha vurulabilir.

Kasım 2022'de çıkarılan yeni bir yasa, yerel avcılık birliklerine ayılar da dahil olmak üzere büyük yırtıcıların yönetimini denetleme konusunda daha fazla yetki verdi. Son yıllarda yüzlerce kurt ve vaşak da itlaf edilerek ekolojistlerin endişelerini arttırıyor.