Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Haber Merkezi 27.03.2024 12:10

İstihdamda doğru köprüler kurmak gerekiyor

Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 yılı işsizlik rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İstihdamda doğru köprüler kurmak gerekiyor

Yenibiriş'ten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Karaboğa, 2023'ün tüm zorlukları ve büyük deprem felaketine rağmen iş gücü piyasası için toparlanması yüksek ve daha dengeli beklentilerin oluştuğu bir yıl olarak gerçekleştiğini belirterek, "TÜİK Hane Halkı İşgücü Araştırmasına göre işsiz sayısı 2023'te bir önceki yıla göre 318 bin kişi azaldı ve 3 milyon 264 bin kişi oldu. İşsizlik oranının 1,0 puan azalarak yüzde 9,4 seviyesinde olduğunu ve erkeklerde yüzde 7,7 iken kadınlarda yüzde 12,6 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Bu verilerin ışığında geçen yılın istihdam ve iş gücü resmini daha kolay okuyabiliriz." ifadelerini kullandı.

Uğur Karaboğa, Hane halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 2023'te işgücünün bir önceki yıla göre artış gösterdiğine vurgu yaptı.

Özellikle genç işsizlikteki rakamlara dikkati çeken Karabaoğa, "Bir önceki yıla göre istihdam edilenlerin sayısının artması ilk olarak değerlendireceğimiz rakamlar arasında yer alıyor. İş gücüne katılımın 0,2 puan arttığını ve özellikle kadın istihdamının artık yüzde 35,8 gibi seviyelere yükseldiğini görüyoruz. Rakamlara göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı da 2023'te bir önceki yıla göre 2,0 puan azalmış olarak görünüyor. Üzerinde çalışmamız gereken ve olumlu yöne doğru ilerleyebileceğimiz rakamlar." açıklamasında bulundu.

- Yeniden yapılanma süreci rakamlara yansıyor

Karaboğa, sektörel olarak bir yıllık süreci ilişkin yaptığı değerlendirmelerde şu ifadeleri kullandı:

"Rakamlara sektörel olarak baktığımızda hizmet ve İnşaat sektörünün işgücündeki artan rolünü görüyoruz. Bunda özellikle geçen yıl yaşadığımız deprem felaketinin sonrasında gerçekleşen yeniden yapılanma sürecinin etkisi olduğunu söyleyebiliriz. İstihdam edilenlerin yüzde 57,6'sı hizmet sektöründe, yüzde 21,2'si sanayi sektöründe, yüzde14,8'i tarım ve yüzde 6,3'ü ise inşaat sektöründe yer alıyor. 11 ilimizde yaşanan bu sürecin tüm ülkeyi kapsayan dönüşümü ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. Tüm bu veriler, son bir yıllık istihdam piyasası için ileriye dönük olarak olumlu işaretler veriyor. Çünkü geçen yıl yaşanan deprem, seçim, enflasyon ya da dünya piyasalarındaki dalgalanmalara rağmen rakamların iyileşme eğiliminde olduğunu görüyoruz. Burada işverenler ve potansiyel iş gücü arasında kurulacak doğru bir köprü ve eğitim sistematiğinde yapılacak geleceğe dönük adımlar, daha da olumlu bir tabloya doğru bizi götürecektir."