Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Özlem PALA 24.06.2024 16:11

"İş Dünyası, İklim Değişikliği ve Su" etkinliği gerçekleşti

TÜSİAD ve Hollanda Krallığı Büyükelçiliği, su konusunda farkındalığın küresel düzeyde ve tüm paydaşlarca en üst seviyeye çıkarılmasının öneminden hareketle Türkiye-Hollanda Dostluk Anlaşması'nın 100. Yılında bir etkinlik düzenledi. "İş Dünyası, İklim Değişikliği ve Su" başlıklı toplantı 4 Haziran'da Hollanda Krallığı'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nda gerçekleşti.

Etkinliğin açılış konuşmalarını Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masası Başkanı Cevdet Alemdar yaptı.

Hollanda Krallığı İstanbul Başkonsolosu Arjen Uijterlinde konuşmasında şu ifadeleri kullandı:“Bu yıl Hollanda Krallığı ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Dostluk Anlaşması imzalanmasının 100. yıldönümü olmakla birlikte, diplomatik bağlarımız 400 yıldan daha eskiye dayanıyor. Bu özel yılı böylesine önemli bir konuyla kutlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Su, ülkemizin tarihi ve kültürünün şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Bu nedenle Hollanda su yönetiminde, sera gazı emisyonlarını da azaltmaya yönelik, sürdürülebilir çözümler sunan yenilikçi teknolojilere sahip. TÜSİAD ile birlikte gerçekleştirdiğimiz bu verimli etkinlikte, Hollandalı ve Türk uzmanlarla atık su arıtma, kaynak geri kazanımı ve temiz içme suyu teknolojilerini tartışma fırsatı bulduk.”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masası Başkanı Cevdet Alemdar konuşmasında şu konuların altını çizdi: “İklim değişikliği hidrolojik döngüyü sekteye uğratırken, su on doğal afetin dokuzunda rol oynuyor. Sel, kuraklık, küresel ısınma, gıda, biyolojik çeşitlilik ve farklı birçok konu birbiriyle bağlantılı. Bu çerçevede, su verimliliği, geri kazanımı, atık suyun yeniden kullanımı gibi sürdürülebilir su uygulamalarının hayati önem taşıdığına inanıyoruz. Yenilikçi ve yeşil teknolojileri benimsemek son derece önemli.  Attığımız her adım, suyun tüm işlevlerine değer veren bütünsel bir yaklaşım içinde olmalı. Bugün Dünya Çevre Günü'nün arifesinde, Hollanda Krallığı Büyükelçiliği işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimizdeki paylaşımların iklim krizinin çözümüne yönelik çabalara olumlu katkıda bulunacağına inanıyoruz.”

Açılışın ardından Delft Teknoloji Üniversitesi Sanayi Su Grubu Lideri Prof. Henri Spanjers, “Technological Innovations in Industrial Water Use, Reuse and Consumption” başlıklı ana tema konuşmasını yaptı.

Etkinlik, CDP Türkiye Ülke Programları  Yöneticisi ve Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Sürdürülebilirlik Projeleri Koordinatörü Mirhan Köroğlu Göğüş'ün moderatörlüğünde düzenlenen panel ile sona erdi. Nijhuis Saur Industries B.V. CCO'su Eugen GoudsmithEren Holding Sürdürülebilirlik Direktörü ve TÜSİAD Su Grubu Eş Başkanı Ayla ÖngörenUnilever Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Doğu Kurumsal İlişkiler ve İletişim Başkanı Ebru Şenel Erim ve Sun Tekstil Sürdürülebilirlik Müdürü ve TÜSİAD Su Grubu Eş Başkanı Utku Varol panelde konuşmacı olarak yer aldı.