Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 22.08.2024 04:00 Güncelleme: 21.08.2024 14:18

İnfo Yatırım: Ons altındaki yukarı yönlü hareket devam ediyor

İnfo Yatırım'ın değerlendirmelerine göre güvercin tonda açıklamalar beklenmesi ons altını destekliyor.
İnfo Yatırım: Ons altındaki yukarı yönlü hareket devam ediyor

İnfo Yatırım, altın piyasası hakkında şu açıklamayı yaptı:

"Geçtiğimiz haftalarda ABD'de makroekonomik verilerin resesyon algısını tetik- lemesi ile yurt dışı piyasalar 5 Ağustos'ta kara bir gün geçirmişti. Ardından İşsiz- lik Maaşı başvuruları verileri ve ABD'de TÜFE'nin yıllık bazda barınma ve ulaştırma giderlerindeki artışa rağmen enerji maliyetlerinin düşmesi ile %3'ten %2,9'a gerilemesi, piyasaları rahatlatmıştı.

Jeopolitik gerginliklerin artarak devam ettiği ortamda güvenli limanlara geçişler hızlanırken, Fed'in faiz indiriminin Eylül ayında neredeyse kesin olması durumu da ons altın tarafının yukarı yönlü gitmesine neden oluyor.

Ons altın fiyatlamaları, bugün Fed tutanaklarından gelecek mesajlara odaklanacak. Diğer bir durum ise Jackson Hole Sempozyumu. Merkez bankalarının yetkilileri, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda bu hafta bir araya gelecek. TCMB Başkanı Karahan da Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na katılacak. Piyasalar ise sempozyumda gözünü Fed Başkanı Powell'a çevirecek. Geçtiğimiz ay Powell, enflasyon ve işgücü piyasasının soğumaya devam etmesi durumunda Fed'in bir sonraki toplantısında faiz indirimi düşünebileceğini belirtmişti. Şu an ki sorular ise Eylül ayında 25 baz puan mı, yoksa 50 baz puan mı faiz indirimi olacak. Beklentiler anketlerde sürekli değişirken, piyasalar Powell'in Jackson Hole'de vereceği mesajlarda bankanın faiz indirimlerine ilişkin daha fazla ipucu arayacak. Güvercin tonda açıklamalar beklenmesi ons altını destekliyor.

Gram altın ise ons altın ve Dolar / TL'ye bağlı hareket ediyor. Dolar / TL'de yatay seyir sürmesine rağmen yukarıdaki nedenlerden dolayı yükselen ons altin ile birlikte gram altın tarafındaki yükseliş de sürüyor."