Röportaj Kaynak: Gülay YÜCEL 10.05.2024 16:30 Güncelleme: 10.05.2024 18:08

Hobiden işletmeciliğe

"İnkum'da genel yemek-mekan kültürünü salaş balıkçılar gibi mekanlar oluştururken Saye farklı ocakbaşı konseptiyle aynı zamanda sunduğu yüksek kaliteli hizmetiyle çıtayı yükseltti." Saye Restoranlar ve Yuka Kokteyl Bar Kurucusu ve İşletmecisi Alp Murat Çetinkale ile YeniBirlik okurları için konuştuk.
Hobiden işletmeciliğe

Sizi tanıyabilir miyiz? İşletmeleriniz hakkında detaylı bilgi paylaşır mısınız?

Bilgi Üniversitesi MBA mezunuyum. 12 yıllık kurumsal tecrübemin ardından, e-ticaret sektörüne giriş yaptım. Pandemi nedeniyle uzaktan çalıştığım 2020 yaz dönemini memleketim Bartın’ın yazlık bölgesi İnkum’da ailemle birlikte geçirmeye karar verdikten sonra İnkum’un yeme/içme sektöründe maalesef çok geri kaldığını gördüm ve bunun üzerine Yuka isminde Kokteyl Bar açmaya karar vererek işletmecilik serüvenine başladım. Bir hobi olarak hayata geçirdiğim Yuka, pandemi olmasına rağmen çok tuttu, sevildi ve bölgede çok duyuldu. Hatta henüz tabelası dahi asılmamışken inanılmaz bir ilgi gördü. Beklentilerimin çok üstündeki bu başarının ardından 1 yıl sonra yine İnkum’da Yuka’ya 200m uzaklıkta Saye Restoran’ı açtım.

İnkum’daki Saye Restoran, 2021’de ocakbaşı konseptiyle müşterilere hizmet vermeye başladı. İnkum’da genel yemek-mekan kültürünü salaş balıkçılar gibi mekanlar oluştururken Saye farklı ocakbaşı konseptiyle aynı zamanda sunduğu yüksek kaliteli hizmetiyle çıtayı yükseltti. Yuka ve Saye bölgedeki tüketim alışkanlarını ve tüketici beklentilerini yönetmeye başladıktan sonra diğer işletmeler de daha özenli olmaya başladılar, dolayısıyla toplam kalite de oldukça yükselmiş oldu. İnkum Saye üçüncü sezonu geride bırakırken oradaki yapı da tamamen oturmuş ve kemik bir misafir kitlesine sahip bir mekan haline gelmiş oldu.

Bartın Barolar Birliği binasındaki Saye’nin açılma hikayesi ise aslında İnkum’daki yoğun taleplere dayanıyor. İnsanlar, İnkum’da sadece 2.5 ay vakit geçirip okullar açılınca Bartın’a geri dönüyor. O yüzden İnkum’daki işletmeler de sezonsal olarak hizmet veriyor. Aynı hizmeti sadece yılın bir dönemi değil 12 ay boyunca almak istemelerine yönelik talepler ile Bartın Barolar Birliği binasındaki alanı kiraladım ve  ikinci Saye Restoran’ı da Bartın’a bu şekilde açmış oldum. Böylelikle tüm Bartın halkına 12 ay boyunca hizmet verir hale geldik.  

 

PERSONEL VE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

Nasıl bir misyon ile hareket ediyorsunuz? Vizyonunuz ve hedefleriniz neler?

Bu yola çıkarken misyonumuzu global standartlara uygun hazırlanmış işletmelerimiz aracılığıyla global standartlara uygun yiyecek içecek hizmetleri sunmak, bununla birlikte personel ve müşteri memnuniyetini en üst düzeyde sağlamak olarak belirledik. Vizyonumuz ise faaliyette bulunduğumuz bölgelerdeki diğer işletmelere de liderlik ederek genel ürün ve hizmet kalitesini artırmak, potansiyel müşterlerin ve sektör çalışanlarının faydalarını maksimize ederek toplumsal bir kalkınma sağlamak.

“YEME İÇME SEKTÖRÜNE YÖN VERİYORUZ”

Sektörde sizi farklı kılan özelliklerinizden bahseder misiniz?

Hem Bartın hem de İnkum’da sektörümüze göre çok üst seviyede hizmet veriyoruz. Son trendleri ve yenilikleri takip ederek işlerimize uyguluyoruz. Rakiplerimiz de bizleri takip ederek kendilerini daha fazla geliştiriyor ve iyileştiriyor. Sonuç olarak hep birlikte tüketici faydasına olacak işlere imza atıyoruz. Restoran, yeme içme sektörüne yön veriyoruz diyebiliriz. Sektöründe Bartın’ın en çok çalışılmak istenen işletmeleri Saye Restoranları ve Yuka. Bu da bizim için çok gurur verici. Garsonlar, barmenler, şefler, komiler hepsi bizlerle çalışmak istiyor. Global bir vizyon izliyoruz. İyileşme de kollektif bir şekilde oluyor.

İstihdam ve yatırım anlamında neler yapıyorsunuz?

İstihdam konusu en önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Bartın Saye’de 28, İnkum Saye’de ise 20 kişi civarında çalışanımız var. İki Saye ve Yuka ile beraber yaklaşık 50’a yakın çalışanımız bulunuyor. Diğer işletmelerimizi  açtıktan sonra Bartın’ın en büyük işverenlerinden biri olacağız. Lokal istihdamı destekleme çalışmalarımız da sürecek. Bununla birlikte sadece bir kişi ya da kuruluşa iş vermiyoruz. İlgili işi dağıtıyoruz ve bu alanda pek çok insanla iş birliği yapmaya özen gösteriyoruz. Böylece Bartın’daki esnafımızın da daha fazla kalkınmasına destek olmaya çalışıyoruz.

 

“BARTIN’A YATIRIMLARIMIZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK”

Yuka, İnkum Saye ve Bartın Saye’nin başarısı artarak devam ederken 2024 sonu ve 2025 başı gibi yine Bartın Barolar Birliği binasında hizmet verecek yeni bir konsept sunacağız. Bartın’a yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. 2024’te Haziran’da yazlık şubemizi de açağız. Güçlü repütasyon ve yüksek bir marka değerine sahip olmak bizim için çok önemli.

Eklemek istedikleriniz..

Saye olarak bu yıl Bartın’da gerçekleşen tenis turnuvasının ana sponsoru olduk.Tenis kulübünün direkt hedef kitlemizle birebir uyum sağlayan bir üyelik ağı var. Tüm Türkiye’den katılımla gerçekleşen turnuva “Saye Cup” olarak 18-21 Nisan tarihleri arasında düzenlendi. Turnuva ile birlikte bir de 19 Nisan’da gerçekleşen gala gecesi yemeğine ev sahipliği yaptık. Turnuva süresince brandinglerimizle birlikte hem daha görünür olduk hem de sporculara yönelik içeceklerimiz, tenis kortu bölümünde katılımcılar için pizza fırınımız ile Saye Cup’a, Saye Restoran dokunuşu yapmış olduk. Kendi memleketimde sektör olarak eğlence, yeme/içme ve sporu birleştirmek benim için ayrı bir keyif ve gurur oldu.