Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 20.06.2024 12:00 Güncelleme: 20.06.2024 12:13

FX analizi

Yurtiçi piyasaların Kurban Bayramı nedeniyle kapalı olduğu ilk üç işlem gününde, risk iştahı genel olarak olumluydu.
FX analizi

USD/TRY: Yurtiçi piyasaların Kurban Bayramı nedeniyle kapalı olduğu ilk üç işlem gününde, risk iştahı genel olarak olumluydu. Çip üreticisi Nvidia'nın, piyasa değeri bakımından Microsoft'u geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi unvanını elde etmesi ve ABD'de mayıs ayı perakende satışlar verisinin beklentilerin altında kalması risk iştahını desteklerken, Dolar kısmi baskı altında kaldı. Gelişmekte Olan Ülke (GOÜ) para birimleri ise genel olarak artı taraftaydı. Geçen hafta bir miktar artan oynaklıkla 32,82 seviyesini gören ve bu haftaya da 32,88 bölgesini test ederek başlayan Dolar/TL'nin de 32,50'li seviyelere gerilediğini izledik.

Bu sabah ise risk iştahında bir bozulma gözlenmese de GOÜ para birimleri kısmi baskı altında. Öte yandan, Dolar/TL dünkü kapanış seviyesi olan 32,53 civarında hareket ediyor. Kurda günün geri kalanında söz konusu seviyenin hafif üzerinde hareketlilik gözlenebilir. Yurtiçine bu sabah haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksi verisi takip edildi. Buna göre, tüketici güven endeksi mayıs ayında 80,5 iken haziran ayında %2,7 oranında azalarak 78,3 oldu. Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcı toplantılarına katılmak için Londra'ya gitti. Yurtdışında ise ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, konut ve inşaat ile ilgili veriler izlenecek.

EUR/USD: Geçen hafta Avrupa'da artan politik risk ile birlikte değer kaybeden EURUSD, haftaya başlarken toparlanma eğilimi gösterdi. Geçen hafta 1,0705 seviyesinden kapatan parite 1,0750 bölgesini test etti. Bu toparlanmada ABD'de açıklanan verilerde, tüketimin hız kestiğine yönelik verilerin gelmeye devam etmesinin önemli etkisi olduğu söylenebilir. Öte yandan, Fed üyelerinin faiz indirimi için sabırlı olunması gerektiğine yönelik mesajları devam etse de bu mesajların piyasa etkisi şu aşamada sınırlı kaldı. Bu sabah hafif baskı altında olan pariteye teknik olarak bakıldığında, 1,0750 yakın direncinin üzerinde kalıcılık sağlanamadıkça baskı sürebilir. Paritede 1,0710 desteğinin kırılması durumunda da 1,0665 hedef olabilir. Öte yandan, 1,0750 direncinin üzerindeki bir kalıcılıkta 1,0820 gündeme gelebilir.

XAU/USD: ABD'de açıklanan verilerin Fed'e yönelik faiz indirim beklentilerini desteklemesi ve Avrupa'da politik riskin gündeme gelmesi ile değerli madende kısmen de olsa  toparlanma çabaları gözleniyor. Teknik olarak 2.350 yakın direncinin geçilmesi durumunda toparlanma isteği bir miktar anlam kazanabilir ve 2.388 hedefi gündeme gelebilir. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde 2.330 yakın desteğinin altında kalıcılık sağlanması durumunda 2.307 seviyesine doğru geri çekilme yaşanabilir.

Kaynak Ziraat Yatırım