Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.08.2024 13:00 Güncelleme: 21.08.2024 10:42

Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki barışı bozuyor

Filipinler Sahil Güvenliği'ne (PCG) ait iki gemi, dün Çin hükümetinden izin almadan Güney Çin Denizi'ndeki Çin'e ait Nansha Adaları'ndaki Xianbin Resifi'ne yasa dışı olarak giriş yaptı.
Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki barışı bozuyor

Yazar Jian Guo, Filipinler Sahil Güvenliği'ne (PCG) ait iki geminin, dün Çin hükümetinden izin almadan Güney Çin Denizi'ndeki Çin'e ait Nansha Adaları’ndaki Xianbin Resifi'ne yasa dışı olarak giriş yaptığını belirtti.

Olay yerinden alınan video görüntülerine göre, Filipin gemilerinin, Çin tarafının defalarca yaptığı engelleme ve uyarıları dikkate almadığını ve Çin Sahil Güvenliği'ne (CCG) ait gemilerle tehlikeli yakınlıkta hareket ettiğini söyleyen Jian Guo, şunları kaydetti:

“Çin deniz polisi, ulusal ve uluslararası yasalar doğrultusunda Filipin gemilerine karşı gerekli, profesyonel, itidalli ve disiplinli önlemler aldı. Son iki yılda, Filipin gemileri Güney Çin Denizi'nde bulunan ve Çin'e ait olan Renai Resifi ve Huangyan Adası'na defalarca yasa dışı olarak girdi.”

Jian Guo, şimdi ise Filipinler’in, Çin'in Nansha Adaları'ndaki Xianbin Resifi'ni hedef aldığını belirterek, şunları ifade etti:

“Renai Resifi'ne 70 kilometre uzaklıkta bulunan Xianbin Resifi, deniz taşımacılığı yolları üzerinde önemli bir nokta olup, Güney Çin Denizi'nin doğusundaki güvenlik için kritik öneme sahiptir. Filipinler, Xianbin Resifi'nin kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor. Filipinler'in bir diğer amacı ise Güney Çin Denizi'ndeki provokatif girişimlerle kendi iç siyasi meselelerini yönlendirmek.”

Jian Guo, “2 Temmuz 2024 tarihinde Çin ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki durum, özellikle de Renai Resifi'nin kontrolü konusunda açık ve yapıcı fikir alışverişinde bulundu. Hâlihazırda, Çin ve ASEAN ülkeleri Güney Çin Denizi'nde Davranış Kuralları konusunda istişarelerini sürdürüyor ve denizcilik alanında somut işbirliğini aktif bir şekilde yürütüyor. Ancak Filipinler, bölge dışı ülkelerin desteğiyle Güney Çin Denizi'nde her istediğini yapabileceğini düşünüyorsa, Çin'den güçlü bir karşılık almaya da hazırlıklı olmalıdır.” dedi.