Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 04.05.2024 00:02 Güncelleme: 04.05.2024 15:44

Cumhurbaşkanı Xi'nin Avrupa ziyaretine ilgi sürüyor

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 5 ile 10 Mayıs günlerinde Fransa, Sırbistan ve Macaristan'a resmi ziyaretler yapacak. Adı geçen üç ülkedeki çeşitli çevreler, ziyaretten beklentilerini ifade etmeye devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Xi'nin Avrupa ziyaretine ilgi sürüyor

Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 5 ile 10 Mayıs günlerinde Fransa, Sırbistan ve Macaristan’a resmi ziyaretler yapacak. Adı geçen üç ülkedeki çeşitli çevreler, ziyaretten beklentilerini ifade etmeye devam ediyor.

Fransız isimler, Çin ile Fransa arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 60. yıldönümüne denk gelen bu ziyaretin büyük önem taşıdığını ve kesinlikle iki ülkenin kalkınmasına daha fazla fırsat getireceğini belirttiler.

Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Asya işleri danışmanı Thierry Dana yaptığı konuşmada, mevcut uluslararası durumda dünyanın kalkınması veya barışı için Fransa ile Çin arasındaki diyalogun son derece önemli olduğunu dile getirdi.

Fransa Ulusal Olimpiyat ve Spor Komitesi Başkanı David Lappartient, Xi’nin ziyaretini dört gözle beklediklerini ve ikili ilişkilerin giderek daha da yoğunlaşmasının iyi bir gelişme olduğunu ifade etti. Komite, çok sayıda Fransız sanat kuruluşu ve Çin Medya Grubu’nun işbirliğiyle Paris’te Çin Sanatları Sergisi düzenleniyor. Lappartient, Çinli sporseverleri Paris’te Olimpiyat Oyunları’nı ve Fransız vatandaşlarını da Çin sergisini izlemeye davet tti. Lappartient, kültürel iletişimin iki halk arasındaki bağları güçlendireceğine inandığını söyledi.

Sırbistan hükümeti genel sekreter yardımcısı Danijel Nikolic, Çin’in ülkelerinin en iyi dostu olduğuna dikkat çekerek, iki liderin bu dostluğu geliştirmesini ve iki taraf arasındaki işbirliğini yeni bir düzeye taşınmasını beklediklerini kaydetti.

Belgrad Kuşak ve Yol Araştırma Enstitüsü Başkanı Bojan Lalic, Çin Cumhurbaşkanı Xi’nin ziyaretiyle iki ülke arasındaki işbirliğinin derinleşeceğine inandığını ifade etti.