Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 19.04.2024 15:00 Güncelleme: 19.04.2024 15:22

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da cuma namazı sonrası açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu

Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Irak ziyaretimiz aslında ertelenen bir ziyarettir. Seçim sonrası diye planladık, şimdi seçim de bitti ve Irak’a olan bu ziyaretimizi inşallah gerçekleştireceğiz. Günübirlik bir ziyaret, önce Bağdat. Bağdat’taki Sayın Cumhurbaşkanıyla ve Başbakanla yapacağımız görüşmelerden sonra oradan bir de Erbil ziyareti gerçekleştireceğiz. Erbil’de de Kuzey Irak sorunlarını, aynı zamanda merkezi yönetimle ilgili sorunları görüşme fırsatımız olacak. Bu aynı zamanda Irak-Türkiye ilişkilerini bir genelleme çatısı altında ele alacağımız konular olacak.

Türkiye-Almanya arasındaki ilişkileri ele alma fırsatımız olacak. Steinmeier ile bizim geçmişten bugüne olan dostluklarımız var. Bu ilişkileri değerlendirme fırsatımız olacak. Tabii bunlar içerisinde siyasi, askeri, ekonomik, ticari, birçok konuyu ele alacağız. Sayın Cumhurbaşkanının burada bizimle ilgili yapacağı görüşmelerde de Almanya-Türkiye ilişkilerini daha ileri nasıl taşıyabiliriz bunları da görüşme fırsatımız olacak.

Şu anda İsrail, farklı şeyler söylüyor. İran, aynı şekilde farklı görüşler ortaya atıyor. Sahiplenme yok ve konuyla ilgili de gerçekten şöyle akla ziyan olmayan bir açıklama da yok.

Amerika’yı da ileri sürüyorlar. Amerika’nın yaptığı açıklamalarda da ‘haberimiz vardı, yoktu’ gibi laflar var. Çok daha önemlisi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde de Amerika’nın son yapılan açıklamalarda İsrail’in yanında yer aldığını görüyoruz. Herkes Filistin’in yanında yer alırken, Amerika ne yazık ki burada yine İsrail’in yanında yer almak suretiyle duruşunu ortaya koyuyor. Zaten farklı bir şey beklemiyorduk. Bunu da yeni çok açık ve net görme imkanımız oldu.”