Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.06.2024 15:00 Güncelleme: 13.06.2024 15:31

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha da geliştirmek arzusundayız

FATMA ELİF BEYHAN - 13.06.2024 - HİBYA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İspanya İş Forumu'nda konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi daha da geliştirmek arzusundayız

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Toplantılarımızın ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da ilerlemesine, yeni ortaklıkların tesisine vesile olmasını diliyorum. Kıymetli dostum Pedro Sanchez’ e nazik misafirperverliği için bir kere daha teşekkür ediyorum.

Dostumuz ve NATO müttefikimiz İspanya ile her alanda mükemmel ilişkilere sahibiz. Ülkelerimiz arasındaki köklü ve güçlü ilişkiler, iş dünyanızın attığı cesur ve vizyoner adımlardan da besleniyor.

İlişkilerimizin 2012 yılından itibaren kapsamlı ortaklık olarak tanımlanmasında iş insanlarımızın katkısı büyüktür. Son yıllarda Covid19 salgını gerekse yakın coğrafyalarımızda meydana gelen çatışmalar küresel ticaretin karşı karşıya kaldığı zorlukları artırdı. Küresel meydan okumalar karşısında dayanışma ve iş birliğimiz hayati önemdedir.

Çok çeşitleri beraberinde getiren böylesi bir ortamda ekonomik ve ticari ilişkilerimizi kazan-kazan ilkesiyle daha da geliştirmek arzusundayız.

Ekonomi ticaret ve yatırımlar Sayın Sanchez ile birlikte başkanlık edeceğimiz Hükümetler arası Zirve Toplantımızın temel sütunları arasında yer alacak. Ticaret ve yatırım ilişkilerimizin barındırdığı muazzam potansiyel ve dinamizm bizleri daha ileri hedeflere gitme cesareti veriyor.

2002 yılı öncesinde 2 milyar dolar civarında seyreden ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene yaklaşık 10 kat artışla 19,2 milyar dolara ulaştı. Böylelikle 20 milyar dolar hedefimizi beredeyse yakalamış olduk. Bu hacmi hep birlikte el ele vererek sizlerin değerli katkılarıyla çok daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum.

İspanya’nın 740 firma ve yaklaşık 11 milyar dolarlık stokla Türkiye’de en çok yatırım yapan 6. ülke olması da esasen bu yaklaşımın sonucudur. Bölgesinin cazibe merkezi olan türkiye ispanyadan çok daha fazla sayıda yatırımcıyı özellikle ev sahipliği yapmak üzere ülkemize davet ediyoruz.

Müteahhitlik firmalarımız ispanyada yaklaşık 1,1 milyar dolarlık 6 proje üstlenmiştir. Barselona’daki stadyum projesi bu alandaki en somut örnektir. İmza attıkları projelerle dünya çapında takdir gören şirketlerimiz imkan verilmesi halinde Türkiye’ye daha fazla katkıda bulunacaktır.

İstanbul’dan birkaç saatlik uçuş mesafesi ile 1,3 milyar insanı ve dünya ekonomisinin önemli bir bölümüne ulaşabiliyoruz. Ticaret ve yatırım iş birliklerimizi cesur ve yenilikçi bir bakış açısıyla yeniden kurgulamamız yeni fırsat pencerelerinin açılmasına vesile olacaktır.

İş Forumu çatısı altında Ulaştırma ve Altyapıdan enerjiye sanayiden finansa geniş bir yelpazede gerçekleştireceğimiz sektörel oturumların iyi bir zemin teşkil edeceğini düşünüyorum. Bankalarımız ile finans ve kuruluşlarımız arasındaki ilişkiler don dönemlerde gittikçe güçleniyor.

Şirketlerimizin ortak çalışma ve projeleri için geniş finans imkanlarına sahip olmalarını sağlıyor girişimciliği daha da teşvik ediyoruz. Kurucusu olduğumuz G20’de birlikte sergilediğimiz çabalar da bizlere ayrı bir teşvik unsuru olmaktadır.

Ticaret ve yatırımdan rekabet algısından sıyrılarak yenilikçi ve stratejik ortaklıklar kurulması önümüzdeki yeni dönemin iş yapma kodları arasında yer almalıdır. Bu yaklaşım kalıcı ve güçlü iş birliklerinin tesis edilmesine güçlü bir katkı dağlayacaktır. İşte bu anlayış dün gerçekleştirilen Dijital Teknoloji Platformuyla somuta dönüştürülerek güzel bir örneğe vesile oldu.

Siyasetçiler olarak bizim görevimiz iş dünyamızın önünü açmak sizlere yardımcı olmak işlerinizi kolaylaştırmaktır. Hükümetler olarak iş dünyamızın bu bağlamda atacağı adımları destekleyeceğiz.

Siz çalıştıkça, ürettikçe, ticaret yaptıkça, yatırım yaptıkça inşallah biz de her daim sizin yanınızda olacağız.

Bugün imzalanacak anlaşmalarla iş birliğimizin ahdi zeminini daha da güçlendireceğiz. Gelecek yıl Medeniyetler İttifakının 20. yıl dönümünü idrak edeceğiz. Medeniyetler İttifakını İspanya ve Türkiye olarak birlikte kurduk öyleyse bunu birlikte geliştireceğiz. İttifakımız kuruluşundan bu yana çok önemli roller üstlenmiştir. 

Dünyamızın savaşlar ve katliamlarla sarsıldığı günümüzde ittifaka olan ihtiyaç daha da artıyor.

Bilhassa Gazze’de işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan soykırım vicdan sabi herkesin yüreğini kanatıyor. Gazze’de 16 bini çocuk olmak üzere 37 binden fazla insan göz göre göre katledildi 85 bin sivil yaralandı. Kiliseler, camiler, okullar, mülteci kampları bombalandı. Basın mensupları öldürüldü. Gıda taşıyan insani yardım görevlileri buruldu. Doktorlar, akademisyenler, masum siviller kurşunların hedefi oldu.

Ateşkes çağrılarına dahi kan dökerek karşılık veren bir şımarıklıkla karşı karşıya bulunuyoruz. Vicdan sahibi hiçbir ülkenin böyle bir tabloyu kabullenmesi mümkün değildir. Bu konuda değerli dostum Pedro Sanchez’in takındığı tavrı milletim adına tebrik ediyorum. İşin başından itibaren Sayın Sanchez gerçekten ilkeli, tutarlı, dirayetli bir politika benimseyerek hem İspanya halkının hem Filistinli kardeşlerimizin hem de Türk milletinin gönlünde müstesna bir yer edinmiştir.

Tüm bu gayretlerimiz Avrupa Birliğine tam üyelik projemizin hayata geçirilmesiyle taçlanacaktır. Ne var ki Avrupa Birliğine yönelik samimi adımlarımız salt kendi çıkarını düşünen Türkiye’nin birliğe sağlayacağı katma değeri görme yeteneğinden yoksun birtakım üyelerin engellemeleri nedeniyle karşılık bulamıyor.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ortaya çıkarttığı tablo ve Avrupa kıtasında endişeyle izlenen aşırı sağ siyaset bu anlayışı şüphesiz körükleyecektir.

Gümrük Birliğinin engellenmesi, çalışmalarının henüz başlamaması, iş insanlarımıza yönelik katı vize uygulamaları, ekonomik ve ticari alandaki müşterek potansiyelimizin tam kapasite kullanımını engelliyor.

İspanya’nın ülkemizin Avrupa Birliğine üyelik sürecine verdiği samimi destek için müteşekkirim."