Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 01.09.2024 20:01 Güncelleme: 01.09.2024 12:45

Çin'in yeşil dönüşümü dünyaya neler katıyor?

CGTN Yazarı Chen Ting Yao, "Çin'in Enerji Dönüşümü" isimli beyaz kitabın dün yayımlandığını duyurdu.
Çin'in yeşil dönüşümü dünyaya neler katıyor?

CGTN Yazarı Chen Ting Yao, “Çin’in Enerji Dönüşümü” isimli beyaz kitabın dün yayımlandığını duyurdu.

Beyaz kitapta yer alan verilerin, Çin’in enerji dönüşümünde son 10 yılda kazandığı başarıların yanı sıra, küresel yeşil kalkınma ve temiz bir dünya inşasına yaptığı katkıları gözler önüne serdiğini belirten Chen Ting Yao, "Dünyadaki en büyük enerji üreticisi ve tüketicisi olarak Çin, uyguladığı yeşil kalkınma konseptiyle temiz enerjiyi hızlı bir gelişme yörüngesine oturttu. Son 10 yılda, ülkedeki toplam elektrik tüketiminin yarısından fazlası temiz enerji kaynaklarında üretilen elektrikten besleniyor. GSYİH birim başına düşen enerji tüketimi yüzde 26 azaldı. Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yayımlanan 2023 Yenilenebilir Enerji Raporu’nda Çin'in yenilenebilir enerjide dünya lideri olduğu tespit ediliyor." dedi.

Chen Ting Yao, Çin’de kullanılan yeşil enerjinin devamlı olarak artmasının, sadece küresel çapta tedariki artırıp, küresel enerji dönüşümünün maliyetini düşürmekle kalmadığını, küresel yeşil kalkınma ve ikilim değişikliğiyle mücadeleye de katkıda bulunduğunu ifade ederek "Çin şu an dünyanın en büyük yenilenebilir enerji pazarı ve ilgili ekipmanın üreticisi konumunda. Çin’in ürettiği kaliteli ve verimli yeni enerji ürünleri, tüm dünyada  tüketicilere hem daha fazla seçenek sunuyor, hem de küresel enflasyon baskısının hafiflemesini sağlıyor. Verilere göre, 2014-2023 döneminde dünyada fosil dışı enerji tüketimi yüzde 13,6’dan yüzde 18,5’e yükseldi, Çin’in katkısı ise yüzde 45,2’yi buldu." açıklamasını yaptı.

Bununla birlikte, Çin’de hızla devam eden dışa açılma perspektifinin, temiz enerji konusunda uluslararası iş birliği için yeni fırsatlar yarattığını aktaran Chen Ting Yao, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda General Electric ve Siemens gibi çok uluslu şirketler Çin'deki enerji yatırımlarını istikrarlı bir şekilde artırdı, ayrıca Tesla'nın Shanghai'daki elektrikli araç üretim projesi gibi yabancı sermayeli projeler art arda devreye giriyor. Çin’de enerji ticareti ve yatırımını kolaylaştırmak için alınan tedbirler, yabancı işletmelerin Çin’in enerji dönüşümünün kazanımlarını paylaşmasını teşvik ederken küresel çapta yeşil ve düşük karbonlu enerji gelişimini de ilerletiyor.

Daha da önemlisi, dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi Çin, karbon salınımını azaltma ve karbon nötrlüğüne ulaşılmasına ilişkin en kısa vadeyi taahhüt etmekle kalmayıp, dünyada karbondioksit emisyonlarının azaltılmasına sürekli şekilde güç katıyor. Çin’in ihraç ettiği rüzgar enerjisi ve güneş panelleri gibi ürünler, ilgili ülkelerde karbondioksit emisyonlarının yaklaşık 810 milyon ton azalmasına yardımcı oldu."

Chen Ting Yao, Çin’in enerji dönüşümünde elde ettiği bu başarıların tesadüf  olmadığını belirterek "Bu başarının yolu, devamlı teşvik edilen inovasyon çalışmaları, endüstriyel düzeyde kurulan tedarik zinciri, yeterli piyasa rekâketi ve sahip olduğu dev piyasadan geçiyor. Yüksek nitelikli kalkınma sürecinde Çin’de kullanılan enerji kaynaklarında yeşil enerjinin payı sürekli yükseliyor. Bu da küresel yeşil kalkınma ve ikilim değişikliğiyle mücadele çabalarına daha fazla Çin motivasyonu enjekte edilmesi anlamına geliyor." dedi.