Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 14.04.2024 06:00 Güncelleme: 14.04.2024 10:50

Çin'den Filipinler'e savaş gemisini Ren'ai Resifi'nden uzaklaştırma çağrısı

Çin'in Manila Büyükelçiliği, Filipinler'in bir an önce Ren'ai Resifi'ne oturtulan savaş gemisini uzaklaştırması gerektiğini açıkladı.
Çin'den Filipinler'e savaş gemisini Ren'ai Resifi'nden uzaklaştırma çağrısı

Çin'in Manila Büyükelçiliği, Filipinler’in bir an önce Ren’ai Resifi’ne oturtulan savaş gemisini uzaklaştırması gerektiğini açıkladı. 

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, kısa süre önce yaptığı açıklamada, Filipinler’in Güney Çin Denizi’ndeki durumun tırmanmasını önlemek için Çin’le farklı düzeylerdeki temaslarını sürdüreceğini belirtti. 

Çin’in Manila Büyükelçiliği sözcüsü, bugün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çin’in öteden beri Filipinler’le Güney Çin Denizi’ndeki anlaşmazlıkları diyalog ve müzakere yoluyla çözme yönünde çaba harcadığına işaret ederek, “Eğer Filipinler, Ren’ai Resifi’ndeki gerginliği diyalog yoluyla hafifletmeyi istiyorsa, sözlerini tutması, varılan konsensüslere uyması ve kışkırtıcı eylemlerine son vermesi gerekiyor.’’ dedi.

Çin’in Ren’ai Resifi konusundaki tutumunun açık ve net olduğuna dikkat çeken sözcü, Filipinler’in Ren’ai Resifi’ne kalıcı olarak savaş gemisi yerleştirmesinin Çin’in egemenliğini ihlal ettiği gibi, Güney Çin Denizi Taraflar Eylem Bildirisi’ne de aykırı olduğunun altını çizdi. Sözcü, Filipinler’in bir an önce adı geçen savaş gemisini bölgeden uzaklaştırarak Ren’ai Resifi’nin eski hâline dönmesini sağlaması talebinde bulundu.

Sözcü, Filipinler’in savaş gemisine inşaat malzemeleri göndermesi, sabit tesisler ve kalıcı karakol inşa etmeye kalkışması durumunda Çin’in egemenliğini ve Güney Çin Denizi Taraflar Eylem Bildirisi’nin otoritesini korumak için gerekli adımları atacağını sözlerine ekledi.