Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.08.2024 18:00 Güncelleme: 21.08.2024 21:41

Çin: Uzayda silahlanma yarışına son verilmeli

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada uzayda silahlanma yarışının önlenmesi çağrısı yapıldı.
Çin: Uzayda silahlanma yarışına son verilmeli

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada uzayda silahlanma yarışının önlenmesi çağrısı yapıldı. Açıklamada, uzayda barışın güvence altına alınmasının uluslararası toplumun ortak talebi olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning bugün düzenlenen olağan basın toplantısında uzayda silahlanma yarışının önlenmesine ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Mao, Çin’in yıllardır uzayda silahlanma yarışının somut adımlarla önlenmesi çağrısında bulunduğunu ve konuyla ilgili bir uluslararası hukuki belgenin oluşturulmasına ilişkin müzakerelerin bir an önce başlatılmasını hızlandırmaya çalıştığını hatırlattı.

Mao, “Kısa süre önce kuruluşunu Çin'in de teşvik ettiği ‘Uzayda Silahlanma Yarışının Önlenmesi’ konulu BM Hükümet Uzmanlar Grubu Cenevre'de toplandı. Çin, Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu 20’den fazla hükümetin yetkilendirdiği uzmanlar iki hafta süren toplantıda uzaydaki güvenlik alanındaki tehditlerin göğüslenmesine ilişkin bir dizi öneride bulundu ve bununla ilgili olarak bir raporun oluşturulması konusunda mutabık kaldı. Bu, BM çerçevesinde uzayda silahlanma yarışının önlenmesi hususunda varılan önemli bir fikir birliği belgesidir. Bu ayrıca, uzayda silahlanma yarışının önlenmesi gerekliliğinin çoktan insanların kalbine kök salladığını ve uluslararası toplumun uzay güvenliğinin korunması konusunda mutabakata varabileceğini gösteriyor. Çin söz konusu raporu yeni bir başlangıç noktası olarak görerek, tüm taraflarla uzay yönetimine daha büyük katkı yapmaya hazır.” ifadelerini kullandı.