Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 28.06.2024 13:01 Güncelleme: 28.06.2024 14:22

Çin büyükelçisi: Açıklık ve kapsayıcılık, Çin-Latin Amerika işbirliğinin yönelimi

Çin Washington Büyükelçisi ve Amerikan Devletleri Örgütü'ndeki (OAS) Daimi Gözlemcisi Xie Feng, açıklık ve kapsayıcılığın Çin ile Latin Amerika devletleri arasındaki işbirliğinin en değerli yönelimi olduğunu söyledi.
Çin büyükelçisi: Açıklık ve kapsayıcılık, Çin-Latin Amerika işbirliğinin yönelimi

Çin Washington Büyükelçisi ve Amerikan Devletleri Örgütü’ndeki (OAS) Daimi Gözlemcisi Xie Feng, açıklık ve kapsayıcılığın Çin ile Latin Amerika devletleri arasındaki işbirliğinin en değerli yönelimi olduğunu söyledi.

Çinli büyükelçi, Paraguay’ın başkenti Asuncion’da OAS’ın 54. yıllık toplantısına katıldı ve bir konuşma yaptı. Xie, açıklık ve kapsayıcılık ilkelerinde ısrar eden Çin ile Latin Amerika arasındaki işbirliğinin her iki tarafın bağımsız seçeneği ve iki tarafın da ihtiyaçlarına uygun olduğunu dile getirdi. Xie, Çin’in Latin Amerika’da jeopolitik çıkarı bulunmadığını, ikili işbirliğinin birbirini tamamlama niteliğinde olduğunu, Çin’in ortak kalkınmayı hedefleyen ikili işbirliğini derinleştirmeye ve OAS’in bölgesel barış, istikrar ve kalkınmayı koruma çabalarını desteklemeye devam etmeye kararlı olduğunu belirtti.

Ekonomik küreselleşmeye değinen Çin Büyükelçisi Xie Feng, “Gelişmekte olan ülkeler, sonsuza kadar uluslararası sektör zincirlerinin tabanında kalmamalı. ‘Demokrasi’, ‘insan hakları’, ‘kural’ ve ‘fazla üretim kapasitesi’ bahaneleriyle başka ülkelere baskı yapma girişimine karşı çıkılmalı, adil kalkınma ortamı yaratılmalı.” ifadelerini kullandı. Xie, Küresel Güney’in bir üyesi olarak Çin’in, diğer gelişmekte olan ülkelerden ithalatı artırmaya ve çeşitli biçimlerdeki işbirliğini genişletmeye devam edeceğini kaydetti.

Karşılıklı saygı, eşitlik ve düzene dayalı çok kutupluluğun önemini vurgulayan Xie Feng, tüm ülkelerin birbirlerine eşit şekilde davranması, birbirlerinin çekirdek çıkarlarına saygı göstermesi ve diğer ülkelerin içişlerine karışmaması gerektiğini söyledi. Xie, dünyadaki işlerin tüm ülkelerin müzakereleriyle çözülmesi ve dünyanın kaderini dünya ülkelerinin birlikte belirlemesi gerektiğinin altını çizdi.