Vakıf Katılım web
Güncel - Yaşam Kaynak: Özlem BABACAN 22.06.2024 09:24

Çanakkale'ye doğaya katkı sunan ekolojik köyler geliyor

Bilim insanlarının küresel ısınma ve dünya nüfusunun hızlı artışı nedeniyle enerji, su ve gıda krizlerinin önümüzdeki on yıl içinde yaşanabileceğini öngörmesi, kendi kendine yetebilen yaşam alanlarına olan ilgiyi artırdı. Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, doğal güzellikleri ve kültürel zenginliğiyle öne çıkan Çanakkale'de doğaya entegre olacak ekolojik köyler Land Art ile hayata geçmeye başladı.
Çanakkale'ye doğaya katkı sunan ekolojik köyler geliyor

Çanakkale’nin Assos bölgesinde kurulacak olan yeni ekolojik köy projesi, doğaya yaklaşmak ve yaşam tarzını değiştirmek isteyen yatırımcıların gözde yatırım merkezi konumuna geliyor. Enerji, su ve gıda krizinin kapıda olduğu günümüzde doğaya katkı sunan projelere ilgi artıyor. Türkiye kuraklık haritasına bakıldığında diğer şehirlere nazaran şanslı bir konumda olan Çanakkale, beton temeller yerine doğal malzemeler kullanılarak yapılan ekolojik köy projelerine oldukça uygun bir kimya sunuyor. Doğayla iç içe yeni yaşam tarzı oluşturmak ve bunu tüm mevsimlere yaymak isteyen yatırımcılar için ekolojik köy projeleri yapan Land Art, ilk projesini Assos’ta başlattı.

Land Art Yönetim Kurulu Başkanı ve Gayrimenkul Yatırım & Geliştirme Stratejisti Nail Güler; “Eşsiz tabiat zenginlikleri, bakir Kuzey Ege sahilleri ve bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi zenginlikleri ile hakettiği değere henüz ulaşan Çanakkale’miz son yılllarda gördüğü yoğun ilgi nedeniyle çarpık yapılaşmadan kaçınırken doğal güzelliklerini ve tertemiz doğasını korumaya çalışıyor. Turizm konusunda dünyanın cazibe merkezleri arasında girmek için büyük emek sarfeden Çanakkale’nin kültürel mirasını korumamız gerekiyor . Çanakkaleye gönül vermiş, Çanakkale sevdalısı bir firma olarak doğal hayatı tüketmek yerine doğaya katkı sağlayacak örnek projeler için uzun zamandır yoğun çalışmalar içerisindeyiz. Yanlış tasarım ve planlamalarla Çanakkale’nin doğal ve kültürel dokusunun olumsuz etkilenmesini istemiyoruz. Bu vizyon ile Land Art Ekolojik Köyleri vasıtasıyla karbon ayak izini azaltan, doğaya entegre, organik tarımı ve doğal kaynakları destekleyen köyler oluşturarak Çanakkale’yi Ekolojik yaşam konusunda dünyada örnek bir bölge haline getirmeyi hedefliyoruz. Biz köylerimizde yaşayacaklara sadece sağlıklı, doğal bir köy yaşamı değil yeni bir yaşam tarzı ve sürdürülebilir bir gelecek hazırlıyoruz” dedi.

Çanakkale’nin Kültürel Mirası Land Art Ekolojik Köyleri ile Birleşecek

Land Art Ekolojik Köyleri ile Kuzey Ege'nin en güzel sahillerine yakınlığı ve Kazdağları’nın temiz havası ile çevrili Çanakkale’de doğaya katkı sağlayacak projeleriyle bölgeye katkı sağlayacaklarını belirten Güler; “Eşsiz doğal ortamı, tarihi ve kültürel mirasıyla birleşen bu yenilikçi ekolojik köylerle gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı hedefliyoruz. Land Art Ekolojik Köyleri, doğaya en az temasla entegre olacak özel mimarisi ile dikkat çekiyor. Beton temeller yerine özel sistemlerle kurulacak betonsuz evler ve yeşil yollar ile toprağı korumanın yanısıra kendi enerjisini rüzgar veya güneşten üreten, her evin altında yer alan yağmur suyu hasadı depoları ve gri su arıtma sistemleri ile en önemli yaşam ihtiyaçlarını kendi karşılayan bu köyler, enerji fazlasını şebekeye vererek katkı sağlayacak. Isıtma ve soğutma ihtiyaçlarını yine hava ve toprak kaynaklı cihazlarla karşılayarak, hem kendi kendine yetebilen hem de çevreye katkı sağlayan konforlu ve düşük maliyetli bir yaşam sunacak. Land Art olarak, sadece ekolojik yaşam alanları oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda köylerimizi yerli ve yabancı turistlerin de gözde turizm destinasyonu olarak da konumlandırmayı hedefliyoruz.”

Ekolojik köyler doğaya katkı sunacak

LandArt ekolojik köy konseptinin ilkini Assos’ta başlattıklarını belirten Nail Güler, Türkiye’nin oksijen deposu Kazdağları ve Akçin Gölü’nün eşsiz manzarasına hakim doğa dostu köy evleri, sosyal yaşam, tarım, etkinlik ve hobi alanlarından oluşan bu projenin, Çanakkale’ye yatırım yapmak isteyenlerin gözdesi olacağının altını çizdi. Doğaya minimum dokunuş ilkesiyle beton temeller yerine doğal malzemelerle kurulacak Assos Panorama Ekolojik Köyü, her köşesinde tarım alanı olmasıyla da dikkat çekiyor. Organik tarım alanları ve yeşil alanlar için yağmur suyu hasadı, gri su teknolojiisi, güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile hem üreten hem de üretim fazlasını paylaşan bir proje olarak hem ülkemizdeki hem de Assos bölgesinde kurulacak diğer projelere örnek teşkil etmesi hedefleniyor ve yepyeni bir yaşam tarzı vaat eden bu projenin doğal yaşam ve ekolojik turizmin yeni cazibe merkezi olacağını vurgulayan Nail Güler, “Yeni projemizde ön satışlarımızı başlattık ve talep oldukça yüksek. Yatırımcılara kişiye özel ödeme planları ve 24 aya varan vade imkanlarıyla çeşitli kolaylıklar da sunuyoruz. Kurduğumuz ekolojik köylerle Çanakkale ilimizin her mevsim yaşanılabilir örnek bir bölge olmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.