Muğla Kaynak: Hibya Haber Ajansı 17.01.2024 16:00 Güncelleme: 17.01.2024 16:19

Büyükşehirden Bodrum'un su sorununu çözmek için proje

Muğla Büyükşehir Belediyesi hazırladığı projelerle Bodrum'un 2054 yılına kadar su sorununu tamamen ortadan kaldırılmayı amaçlıyor. Yapılan araştırmalar ve teknik raporlarla Yarımada'da en az maliyetle en yüksek verim alınarak ilave su sağlanması için önemli projeler ortaya konuyor.
Büyükşehirden Bodrum'un su sorununu çözmek için proje

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından uzun zamandır devam eden Bodrum’un içme suyu sorunu çözüm çalışmaları kapsamında hazırlanan eylem plan çalışmalarının detayları ortaya çıkıyor. Yapılan hazırlıklara göre Bodrum’un su eksiği hesaplanarak Yarımada’ya 2054 yılına kadar yetecek miktarda içme suyu sağlanması amaçlanıyor.

MUSKİ ekipleri tarafından yapılan araştırmalara göre Bodrum’un yıllık su ihtiyacı 44,41 milyon metreküp olarak hesaplanırken Yarımada’ya Geyik, Mumcular Barajları, Çamköy ve çeşitli bölgelerdeki yeraltı su kaynakları dahil toplam yıllık 29,50 milyon metreküp su sağlanıyor. Bu şekilde Bodrum’un su ihtiyacının sadece %66’sı karşılanabiliyor ve 14,92 Milyon m3 su açığı bulunuyor.  Bunun yanı sıra MUSKİ ekipleri tarafından Bodrum’da yapılan diğer bir araştırmaya göre Yarımada’nın mevcut suyunun 332 bin 640 kişiye yetebileceği ancak yılın yaklaşık 6 ayında bu bölgede nüfusun 700 bin ila 1 Milyon kişi dolaylarında olduğu ortaya konuldu. 2017 yılında 164 bin 158 olan yerleşik Bodrum nüfusu 2022 yılında 192 bin 964’e ulaşırken Türkiye genelinde %3,8 olan nüfus artış oranı Bodrum’da %17,55 olarak ölçüldü.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü Bodrum’un su sorununu kısa vadede tamamen çözülmek için Geyik Barajını kamulaştırılmayı amaçlıyor. Böylelikle Büyükşehir Belediyesi barajı tamamen kendi işletmesine alarak Termik Santrale verilen yıllık yaklaşık 14 Milyon metreküp suyu tamamen Bodrum’a aktaracak ve İlçenin ihtiyacını karşılayarak kısa vadede su sıkıntısını tamamen ortadan kaldıracak. Geyik barajının kamulaştırılması için Elektrik Üretim A.Ş’ye kamulaştırma bedeli ödenmesi için MUSKİ tarafından hukuki ve resmi prosedürlerin işletildiği öğrenildi.