Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.06.2024 07:00 Güncelleme: 21.06.2024 07:43

BoE faizleri sabit tutarken Avrupa piyasaları yükseldi; İsviçre ikinci indirimi yaptı

Yatırımcıların üç merkez bankasının politika faizi kararlarına tepki vermesiyle Avrupa hisse senetleri Perşembe günü öğleden sonra yükseldi.
BoE faizleri sabit tutarken Avrupa piyasaları yükseldi; İsviçre ikinci indirimi yaptı

Pan-Avrupa Stoxx 600 yaklaşık yüzde 0,4 yükselirken, çoğu sektör ve büyük borsa pozitif bölgede yer aldı. Teknoloji hisseleri yüzde 1,4'ün üzerinde artışla kazançlara öncülük ederken, gıda ve içecek hisseleri yüzde 0,6 geriledi.

İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü, geniş çapta beklenen bir hareketle faiz oranlarını değiştirmeyerek 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25'te tuttu. 

Karar, Çarşamba günü açıklanan verilerin Birleşik Krallık enflasyonunun Mayıs ayında yıllık yüzde 2,0 artarak merkez bankasının enflasyon hedefine ulaştığını göstermesinin ardından geldi.

İsviçre Ulusal Bankası (SNB) politika faizini yüzde 0,25 ila yüzde 1,25 oranında düşürdüğünü açıkladı, karar Mart ayındaki benzer bir hamlenin ardından geldi ve SNB'nin küresel politika gevşeme döngüsünde ön sıralardaki yerini koruduğu anlamına geliyor.

Norveç Merkez Bankası Perşembe günü politika faiz oranını beklendiği gibi yüzde 4,5'te tuttu ve ekonominin şu anda öngörüldüğü gibi gelişmesi halinde faiz oranının 2024 sonuna kadar 16 yılın en yüksek seviyesinde tutulmaya devam edeceğini söyledi.

Almanya merkezli ilaç keşif ve geliştirme şirketi Evotec'in hisseleri, Bloomberg'in satın alma firmalarının şirketi incelediğini bildirmesinin ardından Perşembe günü yüzde 15'ten fazla yükseldi.

İngiltere'nin Tate & Lyle'ı Avrupa gösterge tablosunun dibine doğru geriledi. Özel gıda ve içecek şirketinin hisseleri, ABD merkezli CP Kelco'yu 1,8 milyar dolara satın almayı kabul ettiğini açıklamasının ardından yaklaşık yüzde 11 düştü.

Çin'in bir ve beş yıllık kredi faiz oranlarını değiştirmemesiyle Asya-Pasifik piyasaları Perşembe günü çoğunlukla düşüş gösterdi. Bu arada, S&P 500 vadeli işlemleri Perşembe günü yatırımcıların gösterge endeksin son rekor seviyesine ulaşmasını beklemesiyle yükseldi.