Vakıf Katılım web
Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 28.06.2024 14:00 Güncelleme: 28.06.2024 14:27

BM: 400 milyon insan alkol kullanım bozukluklarıyla yaşıyor

Birleşmiş Milletler (BM), yılda üç milyondan fazla ölümün alkol tüketimi ve uyuşturucu kullanımına bağlı olduğunu açıkladı.
BM: 400 milyon insan alkol kullanım bozukluklarıyla yaşıyor

Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yayımladığı yeni raporunda, yılda üç milyondan fazla ölümün alkol tüketimi ve uyuşturucu kullanımına bağlı olduğu ortaya çıktı.

Bu ölümlerin 2,6 milyonu alkol tüketimine atfedilirken bunun tüm ölümlerin yaklaşık yüzde beşini oluşturduğu ve en yüksek rakamların Avrupa Bölgesi ile Afrika Bölgesi'nde olduğu belirtildi..

Ölüm oranlarının düşük gelirli ülkelerde en yüksek, yüksek gelirli ülkelerde ise en düşük olduğunun ifade edildiği raporda dünya genelinde tahminen 400 milyon insanın alkol ve uyuşturucu kullanım bozuklukları ile yaşadığı vurgulandı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Madde kullanımı bireysel sağlığa ciddi şekilde zarar veriyor, kronik hastalıklar, zihinsel sağlık sorunları riskini artırıyor ve her yıl milyonlarca önlenebilir ölüme yol açıyor. Bireyler ve topluluklar üzerinde ağır bir yük oluşturuyor, kazalara, yaralanmalara ve şiddete maruz kalmayı artırıyor" dedi.

DSÖ ayrıca dünya çapında alkolün zararlı kullanımını etkili bir şekilde azaltmayı amaçlayan kapsamlı bir strateji olan Küresel Alkol Eylem Planı 2022-2030'un uygulanmasına yeniden bağlılık çağrısında bulundu.