Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Bahar YILDIRIM 06.07.2024 16:01 Güncelleme: 05.07.2024 16:35

Bilgisayar mühendisliği uygulamaları, sağlıkta kaliteyi yükseltiyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Recep Duranay, bilgisayar mühendisliğinin çalışma alanlarına ilişkin bilgi verdi.
Bilgisayar mühendisliği uygulamaları, sağlıkta kaliteyi yükseltiyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Duranay, bilgisayar mühendisliğinin hızla gelişen teknoloji dünyasında geniş bir yelpazede kritik rol oynadığını belirterek, “Günümüzde en çok çalışma yapılan alanlardan bazıları yapay zeka (AI), makine öğrenimi, veri bilimi, siber güvenlik, bulut bilişim ve nesnelerin interneti (IoT) olarak öne çıkmaktadır.” dedi.

Yapay zeka ve makine öğreniminin çeşitli sektörlerde verimliliği artırmak ve karar verme süreçlerini iyileştirmek için kullanıldığını belirten Dr. Öğretim Üyesi Recep Duranay, “Veri bilimi ise büyük veri setlerini analiz ederek işletmelere stratejik avantajlar sağlamaktadır. Siber güvenlik, artan dijitalleşme ile kritik hale gelirken, bulut bilişim ve IoT, dijital dönüşümün temel taşları olarak kabul edilmektedir.” diye konuştu.

Sağlık sektöründe bilgisayar mühendisliğinin, önemli yenilikler ve gelişmeler sağlayarak tıp dünyasında devrim yarattığını belirten Duranay, bu alandaki başlıca çalışma konuları arasında yapay zeka (AI), makine öğrenimi, büyük veri analizi, tıbbi görüntü işleme, robotik cerrahi ve tele-tıp bulunduğunu söyledi.

Duranay bilgisayar mühendisliğinin sağlık alanında getirdiği yenilikleri şöyle sıraladı:

''Yapay zeka ve makine öğrenimi, sağlık hizmetlerinde hızlı ve doğru teşhisler konulmasında büyük rol oynamaktadır. Sağlık sektöründe büyük veri analizi, hasta kayıtlarının, genetik bilgilerin ve diğer sağlık verilerinin incelenmesini içerir. Bilgisayar mühendisliği, tıbbi görüntü işleme alanında da önemli rol oynar. Robotik cerrahi, minimal invaziv ameliyatlar için robotik sistemlerin kullanılmasıdır.''

Dr. Öğretim Üyesi Duranay, bilgisayar mühendisliğinin sağlık sektöründeki bu çeşitli uygulamalarıyla tıbbi süreçleri daha verimli, etkili ve erişilebilir hale getirdiğini ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artırdığını ifade etti.