Güncel - Yaşam Kaynak: Hibya Haber Ajansı 26.08.2024 16:00 Güncelleme: 21.08.2024 21:49

Başkan Tugay: Yangınlara karşı daha güçlü bir Büyükşehir göreceksiniz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir'in farklı bölgelerinde geçen hafta meydana gelen orman yangınlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Başkan Tugay: Yangınlara karşı daha güçlü bir Büyükşehir göreceksiniz

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Egemenlik Evi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, kentte 4 gün boyunca etkili olan yangın sürecini değerlendirerek İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını aktardı. Yangın sürecinde yaşanan birtakım tartışmalara açıklık getiren ve yapılması planlanan çalışmaları da anlatan Başkan Tugay, mağdur vatandaşlar için hazırlanan sosyal yardımları da sıraladı.

Konuşmasında İzmirlilere çağrıda bulunan Başkan Tugay, “Bundan sonraki her yangında, her türlü fırsatı değerlendirerek daha etkili mücadele eden, daha fazla güçlenmiş bir İzmir Büyükşehir Belediyesi görecekler. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeden, hiçbir vatandaşımızı geride bırakmadan halkla dayanışma içinde oluşan mağduriyetlerle ilgili ne gerekirse yapacağız" dedi.

Yangınların sıkça ormanlık alanlarda çıktığını ve daha sonra ormana komşu yerleşim yerleri, sanayi siteleri ve diğer tesisleri tehlikeye sokabildiğini ifade eden Tugay, “Bu da ormanlık alanlara bitişik yerleşim alanlarında ilave ve etkili önlemler almamız gerektiğini bizlere düşündürüyor. Tüm yerleşim alanlarını yeniden gözden geçirip yangın koridorları için çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu, üzerinde en çok çalışma yapacağımız konulardan birisi olacak” ifadelerini kullandı.

Başkan Tugay, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nın sahada bir ön değerlendirme yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Yangından ağır hasar gören, orta hasar gören ve evini kullanamayacak duruma gelen vatandaşlarımız için her bir haneye 50 bin lira nakit yardımı yapma kararı aldık. Hijyen ve temel ihtiyaç malzemeleri için alışveriş kartları dağıtıyoruz. Doğançay, Onur, Latife Hanım ve Zübeyde Hanım Mahallesi’nde 41 ağır, 20 orta, 7 hafif hasarlı yapı bulunuyor. Hasar tespit edilen evlerdeki çocuk sayısı 31, engelli sayısı 10, kronik hasta sayısı 44. Bunlarla ilgili acil ihtiyaçların temini için hızlıca çalışma yapıyoruz. Kırsal bölgede de mağdur olan vatandaşlarımız var. Bayındır’da 5, Tire’de 10, Ödemiş’te 4 ve Menderes’te bir bağımsız birimde hasar tespit ettik."

Başkan Tugay, belediyenin yangın söndürme uçağı alımı ile ilgili konuya da şu açıklamayı yaptı:

"Mevzuat gereği belediye uçak alamıyor. Böyle alım yapılması için Orman Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklarla protokol yapılması gerekiyor. Bununla ilgili adım atılmış değil. Uçak alımı konusu, yangına havadan müdahalenin yetersiz olduğunu gözlemlediğimiz için çoğunlukla vatandaşımızın talebi üzerine gündeme geldi. Bırakın uçak ve helikopteri, karadan itfaiyemizin ormanlık alana girmesi Orman Genel Müdürlüğü’nün iznine tabii. Karada durum böyleyken, havada belediyeye uçak uçurması için izin verilmesi zor bir şey. Afetlerde yerel yönetimlere yetki verilmesini savunuyoruz. Eğer bize devletimiz ‘Yörenizde olan yangınlara müdahale için yeterli uçağı siz de alın, gerektiğinde yardım alalım’ derse Genel Başkanımızın söylediği gibi bu sorumluluğu almaya hazırız."