Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.07.2024 14:01 Güncelleme: 05.07.2024 15:06

Bakan Yerlikaya: Sosyal medyada provokasyona yönelik bir süreç yaşanıyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri'de gerçekleştirilen Türkiye'nin Huzuru Toplantısı'nın ardından açıklama yaptı.
Bakan Yerlikaya: Sosyal medyada provokasyona yönelik bir süreç yaşanıyor

İçişleri Bakanı Yerlikaya, 30 Haziran’da Kayseri’de meydana gelen olayların ardından yaşanan gelişmelere ilişkin bilgi verdi.

Bakan Yerlikaya’nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Olaylar sonucunda Kayseri’de 855 şahıs gözaltına alındı. Bunların 13’ü tutuklandı, 145’i hakkında adli kontrol kararı verildi. Kayseri’de bu 855 gözaltına alınan şahıslardan 468’inin 50 farklı suçtan adli kaydı olduğunu görüyoruz.

Türkiye genelinde ise benzer olaylar nedeniyle toplam bin 65 şahıs gözaltına alındı. Bunların 28’i tutuklandı, 187’si hakkında adli kontrol kararı verildi.

Özellikle sosyal medyada provokasyona yönelik bir süreç yaşanıyor. Bot hesaplar tarafından manipülatif, olumsuz ve gerçek dışı paylaşımlar yapılıyor. Bot hesapların oranı yüzde 38’e çıktı. Bu göreve başladığımdan beri gördüğün en yüksek orandır.

Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımız, Güvenlik Daire Başkanlığımız ile koordineli yapılan çalışmalar sonrası Kayseri’deki olaylarla ilgili provokatif ve dezenformasyon içerikli paylaşım yaptığı değerlendirilen 6’sı yurt dışında olmak üzere toplam 189 hesap yöneticisi tespit edildi. 108 şahıs yakalandı, bunlardan 12’si tutuklandı. 6’sının işlemleri devam ediyor.

Dün akşam yabancı düşmanlığı ve nefret söylemi yayarak yine Kayseri’de olduğu gibi bir karışıklık yaratmaya çalışanların yine ortaya çıkmaya çalıştığını gördük.

Sosyal medya paylaşılan verilerin 8 Eylül 2022 tarihinden önceki veriler olduğunu tespit ettik. Göç İdaresi Başkanlığımız, bu tarihten sonra yaptığı güncel verilerin sosyal medya hesaplarında dönen o bilgilerle pek çoğunun uyuşmadığını gördük.

Göç İdaresi Bakanlığımız da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Bunun 8 Eylül 2022’den önce olduğunu nereden, nasıl çıktığını ve nasıl o sosyal medya hesaplarıyla buluştuğunu artık hem adli hem de idari yapılan tahkikatlar ortaya çıkaracaktır.”