Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 01.05.2024 09:00 Güncelleme: 01.05.2024 12:24

Bakan Kacır: KOBİ'lerimize, 20 milyon lira üst limitli finansmana erişim imkan sağlıyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, imalat sanayisindeki KOBİ'lerin dijital dönüşümlerini hızlandırmaya, rekabetçiliklerini ve verimliliklerini arttırmaya yönelik olarak hazırlanan "KOBİ Dijital Dönüşüm Tanıtım Programı"na katıldı.
Bakan Kacır: KOBİ'lerimize, 20 milyon lira üst limitli finansmana erişim imkan sağlıyoruz

TÜBİTAK ile dijital dönüşüm alanında son 22 yılda, 9 bin 500 projeye yaklaşık 47 milyar lira destek sağladıklarını hatırlatan Bakan Kacır, “Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetlerle üretimi için hayata geçirdiğimiz Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’mız kapsamında; firmalarımızın ihtiyaç duyduğu dijital dönüşüm çözümlerinin geliştirilmesini ve imalatını Ar-Ge aşamasından seri üretime kadar destekliyoruz. Program kapsamında yürüttüğümüz Dijital Dönüşüm Çağrısıyla toplam yatırım büyüklüğü 448 milyon dolara ulaşan aralarında otomasyon sistemlerinin, büyük veri platformunun, akıllı sensörlerin üretimlerinin yer aldığı 42 projenin önünü açtık” ifadesini kullandı.

Firmaların inovasyon ve teknoloji geliştirme altyapısı için kaldıraç görevi görecek altyapılara erişimini sağladıklarını söyleyen Kacır, “Firmalarımızın dijital dönüşümüne yönelik desteklerimizi güçlendirmek amacıyla, 8,2 milyar avro bütçeli Dijital Avrupa Programı’na katıldık. Başta KOBİ’lerimiz olmak üzere işletmelerimize yatırım öncesi test, yatırımcı bulma hizmeti sağlayacak Avrupa Dijital İnovasyon Merkezlerini Türkye’de kuruyoruz. Sanayicilerimizin, girişimcilerimizin ihtiyaç duymaları halinden Avrupa çapındaki benzer altyapılar bünyesindeki yetkinlerden yararlanmalarına imkan tanıyoruz.” dedi.

KOBİ’lerin dijital dönüşüm yolculuğunda önlerindeki finansman engelini kaldırdıklarını söyleyen Bakan Kacır, “Bugüne kadar KOSGEB eliyle KOBİ’lerimizin dijital dönüşümü için 10 milyar lira destek sağladık. Uluslararası finans kuruluşlarıyla da iş birliğimizi artırarak yeni finansman mekanizmalarını KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz. Bu vesileyle bugün itibariyle yeni KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı’nın duyurusunu yapmaktan memnuniyet duyuyorum. Program kapsamında imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin rekabetçiliklerini ve verimliliklerini arttırmaya yönelik dijital dönüşümlerini sağlamak için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile iş birliği yaptık. 300 milyon avroluk bir finansmanı; Dijital Dönüşüm ve Olgunluk Değerlendirme Analizi gerçekleştirerek; dijital dönüşüm ihtiyaçlarını tespit eden ve yol haritasını oluşturan KOBİ’lerimizin hizmetine sunuyoruz. Dijital dönüşüm projelerini uygulayacak KOBİ’lerimize, 20 milyon lira üst limitli olmak üzere 36 ay vadeli uygun maliyetli finansmana erişim imkanı sağlıyoruz” dedi.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşlarıyla iş birliğini güçlendirmeye devam edeceklerinin bilgisini veren Kacır, “Küresel olumsuz gelişmelerin yol açtığı şoklara rağmen Cumhuriyetimizin 100. yılında, 255,8 milyar dolar ihracatla rekor kırdık, son 13 yıl boyunca kesintisiz büyümeyi başardık. Geçtiğimiz yıl imalat sanayi ihracatımız 241 milyar dolar ile en yüksek değere yükselerek toplam ihracattan yüzde 94,2 pay aldı. Sizlerin de takdir ettiği üzere büyümede aslan payı sanayimizindir. Ekonomik ve sosyal kalkınmamızda kritik bir yere sahip olan KOBİ’lerimiz, sanayi çarklarının en önemli dişlisidir. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında attığımız adımlarda imalat sanayi işletmelerimizin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerimiz olmazsa olmazımızdır.” diye konuştu.