Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.06.2024 16:30 Güncelleme: 25.06.2024 14:14

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

ABD hisse senedi piyasalarında büyük teknoloji şirketlerinin hisselerindeki satış dalgasının ardından bu sabah Asya'da alış ağırlıklı karışık bir seyir izlemektedir.
Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Bugün Ne Bekliyoruz? ABD hisse senedi piyasalarında büyük teknoloji şirketlerinin hisselerindeki satış dalgasının ardından bu sabah Asya’da alış ağırlıklı karışık bir seyir izlemektedir. Japonya hizmet ÜFE verisinin ardından Nikkei225 Endeksi %1,04 ve Topix Endeksi %1,73 yükseldi. Japonya’da hizmet sektörü üretici fiyat artışı mayısta yıllık %2,7’den %2,5’e geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,67 ve Shenzhen Bileşik Endeksi %1,09 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,15 artış gösterdi. Güney Kore'de tüketici güvenin haziranda yükseliş kaydetmesinin ardından Kospi Endeksi %0,42 ve Kosdaq Bileşik Endeksi %0,02 yükseldi. Tayvan Taiex Endeksi %0,27 artış sergilerken, Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %1,36 yükseldi. ABD endeks vadelileri güne hafifçe pozitif bir başlangıcı işaret etmektedir. Avrupa piyasaları ise ABD’deki satıcılı seyrin ardından düşüşle açılışa hazırlanıyor.

ABD konut piyasası verileri

ABD’de hafta boyunca konut piyasasına ilişkin bir dizi veri açıklanacak. Bugün nisan ayına ilişkin S&P/Case Shiller 20 Kent Konut Fiyat Endeksi (KFE) takip edilecek. Endeks martta aylık bazda (Mevsimsellikten arındırılmış olarak) %0,3 artarken yıllık %7,4 artmıştı. Nisan ayında yıllık %7,0 artış beklenmektedir. ABD’nin 20 büyük kentinde konut fiyatlarındaki ortalama değişiklikleri yansıtan endeksin aylık artış hızı Mayıs 2023’ten beri azalmaktadır.

ABD’de CB tüketici güveni (Haziran)

Ayrıca, ABD’de bugün Consumer Board’un haziran ayı Tüketici Güven Endeksi açıklanacak. Endeks şubat, mart ve nisanda gerilemesinin ardından mayısta yükseliş kaydetmişti. Perşembe günü Euro Bölgesi’nin haziran tüketici güveni açıklanacak.

ABD imalat endeksleri (Haziran)

ABD’de hafta boyunca haziran ayına ilişkin bölgesel Fed imalat endeksleri izlenecek. Geçen hafta Philadelphia Fed İmalat Endeksi, dün Dallas Fed İmalat Endeksi açıklanmıştı. Bugün takip edilecek Richmond Fed İmalat Endeksi, imalat sektörü işletme koşullarının mayısta bir önceki aya göre değişmediği göstermişti. Perşembe Kansas City Fed İmalat Endeksi açıklanacak. Fed’in imalat endeksleri ABD’de sektör koşullarının 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana genel olarak kötüleştiğini işaret etmektedir.

 

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Asya hisse senedi piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Japonya'da Nikkei225 Endeksi %0,54 artış gösterirken, Çin'de CSI300 Endeksi %0,54 düştü. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,00 ile fazla değişmedi. Güney Kore Kospi Endeksi %0,70 azaldı. Avrupa piyasalarında ise genelde alış ağırlıklı bir seyir görüldü. İngiltere FTSE 100 Endeksi %0,53, Almanya DAX Endeksi %0,89, Fransa CAC 40 Endeksi %1,03 ve Stoxx Europe 600 Endeksi %1,03 yükseldi. ABD endekslerinde karışık bir seyir izlendi. S&P 500 Endeksi %0,31, Nasdaq Bileşik Endeksi %1,09 düşerken Dow Jones Endeksi %0,67 yükseldi.

Borsa İstanbul'da BIST100 Endeksi %0,03 azalışla 10.767 puandan kapandı. BIST100'de işlem hacmi 97,14 milyar TL olarak gerçekleşti. BIST30 Endeksi %0,06 düşerek 11.749 puana ulaştı. Bankacılık endeksi (BIST Banka) %1,00 primle 15.706 puandan günü tamamlarken, Sınai endeksi (BIST Sınai) %0,05 azalışla 14.469 puandan kapandı.

ABD imalat endeksleri (Haziran)

ABD’de hafta boyunca haziran ayına ilişkin bölgesel Fed imalat endeksleri takip edilecek. Dün açıklanan Dallas Fed İmalat Endeksi sektördeki bozulmanın haziranda da sürdüğünü işaret etti. İmalat endeksleri ABD’de sektör koşullarının 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana genel olarak kötüleştiğini işaret etmektedir. Geçen hafta açıklanan Philadelphia Fed İmalat Endeksi son birkaç aydır görülen sınırlı toparlanmanın hız keserek de olsa haziranda da devam ettiğini göstermişti.

Almanya Ifo İş İklimi Endeksi (Haziran)

Dün, Almanya’da haziran ayı Ifo iş İklimi Endeksi açıklandı. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisinde mevcut iş dünyası güvenini ve gelecek altı aya ilişkin beklentileri ölçen endeks mart ve nisanda yükselerek iyimserliğin arttığını işaret etmesinin ardından mayısta hafifçe gerilemişti. Gerileme haziranda da devam etti.

Yurt içinde güven endeksleri (Haziran)

Yurt içinde dün, haziran ayı Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve sektörel güven endeksleri açıklandı. Buna göre haziranda mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,9 puan azalarak 100,5 seviyesinde gerçekleşirken İmalat Sektörü Kapasite Kullanım Oranı (KKO) %76,1’den %77,1’e yükseldi. TÜİK’in sektörel güven endeksleri tarafında, güven endeksi hizmet sektöründe %1,5 azaldı, perakende ticaret sektöründe %2,6 azaldı, inşaat sektöründe %0,5 azaldı. Geçen hafta açıklanan Tüketici Güven Endeksi haziranda %2,7 düştü. Tüm alt endekslerin tamamlanmasının ardından bu hafta perşembe günü haziran ayı ekonomik güven endeksi yayımlanacak.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler