Kültür Sanat Kaynak: Büşra Bozok AYTEK 18.05.2024 15:56

Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası'ndan Mehterana 21. yüzyıl coşkusu

Türk klasik müziği çalışmalarına kalıcı bir örnek ve etki oluşturmak, geleneksel mehter müziğini çok sesli bir formla birleştirip 21. yüzyıl frekansına uygun bir şekilde dünyaya tanıtmak fikriyle yola çıkan Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası, yeni nesil mehteran kayıtlarını Bulgaristan Ulusal Radyosu Stüdyo 1'de dünyaca ünlü müzisyenlerle tamamladı.
Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası'ndan Mehterana 21. yüzyıl coşkusu

Dünyanın en eski askerî bandolarından ve Osmanlı Devleti'nin sembollerinden Mehteran, Anatolia Filarmoni Senfoni Orkestrası’nın 21. yüzyıl frekansına uygun dokunuşuyla yepyeni bir boyut kazandı.

Orion Yapım’ın destekçisi olduğu projenin müzik yönetmenliğini Ayhan Özel, aranjesini Ayhan Özel ve Tolga Tümözen birlikte üstlendi. Eserlerin opera sanatçıları tarafından kaydı Türkiye’de oldu. Enstrüman kayıtları ise dünyanın en büyük stüdyolarından birisi olan Bulgarian Recording Studio’da yapıldı. 

“Barış Savaşçıları"nın müziği olarak yepyeni bir formda bestelenen ve yorumlanan eserlerin kayıt ekibinde Hollywood filmlerine imza atan dünyaca ünlü müzisyenler de yer aldı.  Projede Nikola Petrov süpervisor olarak görev alırken Avrupa Film Puanlama Akademisi’nde öğretim üyesi olan ve Luciano Pavarotti,  Enrico  Ennio Morricone  gibi ünlü isimlerle çalışmış Vladislav Boyadzhiev Ses mühendisi/Master/Mix olarak;  İrlandalı besteci ve vokalist Ronan Scolard Opersyon Direktörü olarak;  Jeremy Leidhecker İdari Direktör olarak projede yer aldı.

 

BİR DESTANIN MUHTEŞEM DÖNÜŞÜMÜ

“Projemizin Türkiye'nin zengin tarihini ve kültürel mirasını uluslararası alanda tanıtmaya destek olacağına inanıyoruz” diyen Ayhan Özel, proje hakkında şu bilgileri veriyor: “Yeni nesil mehteran eserlerinde insan temasına odaklandık. Mehteranı tüm dünyaya tanıtmak hayaliyle çıktığımız bu yolda Hollywood müzisyenlerinden de övgüler almak bizim için onur verici oldu. Kayıt ekibinde Vladislav Boyadzhiev, Nikola Petrov gibi önemli isimler yer aldı. Hollywood film müziği tınılarına aşina olmuş isimlerin mehteranı çalması ve daha da önemlisi eserlerin global çapta güçlü bir duygu durumu oluşturduğunu paylaşmaları çok değerliydi.”