Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.07.2024 13:00 Güncelleme: 25.07.2024 13:34

Altun: Etnik temizliğin ve soykırımın hiçbir haklı gerekçesi olamaz

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasının insan haklarını savunduğunu ve demokratik değerleri savunduğunu iddia eden yapı üzerinde büyük bir leke olduğunu vurguladı.
Altun: Etnik temizliğin ve soykırımın hiçbir haklı gerekçesi olamaz

İletişim Başkanı Altun, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'ndeki konuşmasının, insan haklarını savunduğunu ve demokratik değerleri savunduğunu iddia eden bu yapı üzerinde büyük bir leke olduğunu belirtti.

Washington'ın savaş suçları işlemekten sorumlu bir politikacıya ev sahipliği yaparak, dünyaya masum sivillerin hayatlarının çok az veya hiç umurunda olmadığı mesajını gönderdiğine dikkat çeken Altun, şöyle devam etti:

"Netanyahu'nun propagandasını ABD Kongresi'nde yaymasına izin vermek ve barışçıl Amerikalı protestoculara her türlü ismi takmasına izin vermek tam anlamıyla utanç verici. Bazı Amerikalı politikacıların İsrail hükümetinin siyasi çıkarları uğruna işlediği suçlara ortak olmaları, ABD'nin dünya çapındaki güvenilirliği açısından sonuçlar doğuracaktır. Neyse ki Netanyahu'nun alçakça konuşmasını protesto eden ya da karşı çıkan ABD'li siyasetçiler arasında hala azınlık vardı."

Netanyahu'nun konuşmasının sadece yalanlarla değil aynı zamanda Filistinlilere yönelik nefretle de dolu olduğunu vurgulayan İletişim Başkanı Altun, "İşgal altındaki bir halkla ilgili sürekli kullandığı insanlık dışı dil tüm çıplaklığıyla ortadaydı. Bu maskaralığa katılmayı reddeden Amerikalıları selamlıyoruz. Netanyahu hükümeti yönetimindeki İsrail güvenlik güçleri Filistin'de anlatılamaz suçlar işliyor. ABD Kongresi mali destek, silah ve mühimmat sağlayarak bu savaşı mümkün kıldı ve teşvik etti. İsrail'e yapılacak yardımı insan hakları şartına bağlama çabaları tamamen başarısız oldu. Eğer ABD uluslararası arenada herhangi bir ahlaki liderlik veya meşruiyet iddiasında bulunmayı hedefliyorsa, bu durum sona ermelidir." dedi.

İletişim Başkanı Altun, İsrail yanlısı grupların derin ve uzun süreli etkisine rağmen, genç nesillerin Filistin'deki işgalin, etnik temizliğin ve soykırımın gerçeklerine uyandığının altını çizerek şu ifadelere yer verdi:

"Statüko sürdürülemez ve Filistinliler er ya da geç tam egemenliğe kavuşacaklardır. ABD ulusal güvenliğini gerçekten önemseyen politikacıların, Netanyahu gibi bir hükümeti desteklemenin ABD çıkarlarına ve değerlerine aykırı olduğu gerçeğinin de farkına varmaları gerekiyor. İsrail-Filistin çatışmasının adil çözümünü destekleyenlerle bir kez daha dayanışma içinde olduğumuzu ilan ediyoruz. Netanyahu hükümeti ve ABD Kongresi'ndeki müttefikleri buna tamamen karşı olsa bile, bunu gerçeğe dönüştürmek için çok çalışacağız. Dünyanın vicdanı özgür Filistin'den yanadır. Etnik temizliğin ve soykırımın hiçbir haklı gerekçesi olamaz. İsrail politikalarını eleştiren herkesi antisemitizm olarak etiketlemek işe yaramayacaktır. İsrail saldırılarının gerçekliğini ve masum siviller üzerindeki sonuçlarını tüm dünya gördü."

Türk hükümetinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, komşularıyla yan yana yaşayan gerçek egemen bir Filistin ile iki devletli çözüm gerçeğini gerçekleştirmek için elinden geleni yaptığını ifade eden Altun, "Bu önlenemeyecek bir durumdur. Tarihin doğru tarafında yer almak isteyenler Netanyahu hükümetinin soykırım politikalarına karşı çıkmalıdır. Artık ABD siyasetinde hesaplaşma zamanıdır ve bugünkü utanç verici konuşmanın barış isteyen Amerikalılar için bir uyandırma çağrısı olmasını umuyoruz." açıklamasını yaptı.