Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 21.08.2024 14:00 Güncelleme: 16.08.2024 15:12

Afganistan'da Taliban sonrası 300 kadın öldürüldü

Afganistan'da Taliban'ın iktidarı ele geçirilmesinin üçüncü yıldönümünde yapılan analize göre, 300'den fazla Afgan kadın erkekler tarafından öldürüldü.
Afganistan'da Taliban sonrası 300 kadın öldürüldü

Centre of Information Resilience'ın Afghan Witness projesindeki açık kaynak araştırmacıları, Taliban 'ın 15 Ağustos 2021'de Kabil 'i ele geçirmesinden bu yana bildirilen 332 kadın cinayeti vakasını kaydetmek için sosyal medya ve haber sitelerini taradı.

Afganistan'da kadınlara yönelik cinsel ve fiziksel şiddet düzeylerine ilişkin veri toplamaya yönelik ilk girişimlerden biri olan analizde, Afghan Witness'ın veri toplamaya başladığı 1 Ocak 2022 tarihinden bu yılın 30 Haziran tarihine kadar, neredeyse günde bir olmak üzere 840 kadın ve kız çocuğunun toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kaldığı tespit edildi.

Raporda, rapor edilen vakaların yarısından fazlasından Taliban yetkililerinin sorumlu olduğu belirtildi. Taliban tarafından işlendiği iddia edilen suçların analizi, zorla evlendirme, cinsel kölelik, saldırı ve tecavüz dahil olmak üzere 115 cinsel şiddet vakasını ortaya çıkardı.

Diğer 73 olay cinsel olmayan şiddet ve işkenceyle ilgiliyken, 113'ü rejimin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik baskıcı politikalarına karşı geldikleri için tutuklandığı bildirilen kadınlarla ilgiliydi.

Afghan Witness'ın proje direktörü David Osborn'a göre Taliban'ın bağımsız medya kuruluşlarının çoğunu kapatması ve gazetecilere yönelik yaygın kısıtlama ve zulmün yanı sıra devam eden siyasi baskı ve internet üzerinden gözdağı, bildirilen vaka sayısının Afgan kadınlarına uygulanan ölüm ve şiddetin gerçek boyutunun büyük ölçüde küçümsendiği anlamına geliyor.