Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 27.04.2024 12:00 Güncelleme: 27.04.2024 12:53

AB/Ukrayna: 9. İnsan Hakları Diyaloğu Kiev'de gerçekleştirildi

Avrupa Birliği ve Ukrayna, İnsan Hakları Diyaloğu'nun dokuzuncusunu Kiev'de gerçekleştirdi. Her iki taraf da Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik devam eden geniş çaplı silahlı saldırısına rağmen yıllık diyaloglarını sürdürme kararlılığını korumakta olup, Ukrayna'nın geçici olarak işgal edilmiş ve kurtarılmış toprakları da dâhil olmak üzere her türlü insan hakları ihlalinin önlenmesi ve ele alınması için aktif çabalarını sürdürecekler.
AB/Ukrayna: 9. İnsan Hakları Diyaloğu Kiev'de gerçekleştirildi

Taraflar, Avrupa Konseyi'nin Ukrayna'ya Haziran 2022'de adaylık statüsü verilmesi ve Aralık 2023'te katılım müzakerelerinin başlatılması yönündeki tarihi kararlarını hatırlattı. Taraflar, insan haklarının güvence altına alınmasının Kopenhag kriterleri açısından elzem olduğunu kabul ettiler. 

Taraflar, Rusya'nın geniş çaplı işgali ve saldırı savaşı bağlamında Rusya Federasyonu tarafından gerçekleştirilen uluslararası insan hakları ve insancıl hukuk ihlallerini görüştü. Bunlar arasında savaş esirlerine insanlık dışı muamele, keyfi olarak yaşamdan mahrum bırakma ve gözaltı, zorla kaybetmeler, işkence ve kötü muamele, Rusya tarafından işgal edilen topraklardan sivillerin (çocuklar dahil) Rusya ve Belarus'a sürülmesi, çatışmayla bağlantılı cinsel şiddet ve Yerli halklara yönelik ayrımcılık ve zulüm yer alıyor.