Vakıf Katılım web
Sağlık Kaynak: Hibya Haber Ajansı 23.06.2024 12:00 Güncelleme: 23.06.2024 12:45

ABD'nin Çin'in Covid-19 aşısı ile ilgili dezenfermasyon kampanyası yürüttüğü ortaya çıktı

COVID-19 salgınının zirvede olduğu dönemde, Amerika'nın ölümcül virüsle mücadelede dünyaya yardım etmekten çok Çin aşılarını ve hayat kurtaran diğer tıbbi malzemeleri itibarsızlaştırmak için gizli bir program başlattğı ortaya çıktı.
ABD'nin Çin'in Covid-19 aşısı ile ilgili dezenfermasyon kampanyası yürüttüğü ortaya çıktı

Çin Haber Ajansı'nın derlediği bilgilere göre ABD ordusunun COVID-19'dan ciddi şekilde etkilenen Filipinler'de Çin aşılarını itibarsızlaştırmak için gizli bir dezenformasyon kampanyası başlattığını ortaya çıkardı.

Bu ifşaat, halk sağlığı uzmanlarının ABD'nin bu planını yaygın bir şekilde kınamasına yol açtı. Eski ABD istihbarat yetkilileri bile dezenformasyon kampanyasını kınadı.

ABD Ulusal İstihbarat Konseyi eski başkanı Greg Treverton, Pentagon'un yaptığının "çizgiyi aştığını" söyledi.

COVID-19 salgınının zirve yaptığı dönemde Filipinler'de mevcut olan tek aşı türü olan Çin'in Sinovac aşısı, Pentagon programı kapsamında defalarca karalandı.

Filipinler operasyonuna aşina olan eski ABD askeri yetkilileri tarafından paylaşılan açıklamalarla eşleşen en az 300 hesap tespit edildiği bildiriliyor.

Neredeyse tamamı 2020 yazında oluşturulmuş ve Filipinler'in ana dillerinden biri olan Tagalog dilinde Çin'in virüs olduğu anlamına gelen #Chinaangvirus sloganına odaklanmıştı.

Dezenformasyon kampanyası nedeniyle Filipinler'deki aşılama oranları son derece düşük kaldı. Haziran 2021'de dönemin Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte televizyondan halka aşı olmaları çağrısında bulundu.

O tarihte, ülkedeki 114 milyon kişiden sadece 2,1 milyonu tamamen aşılanmıştı ve bu rakam o yıl için hedeflenen 70 milyonun çok altındaydı.

Filipinler eski başkanlık sözcüsü Harry Roque sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "60 bin'den fazla Filipinli öldü ve Sinovac aşısına karşı yürütülen dezenformasyon kampanyası olmasaydı birçoğu hayatta kalacaktı" dedi.