Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 24.06.2024 11:00 Güncelleme: 24.06.2024 12:37

ABD'nin Budapeşte Büyükelçisi Orban'ı LGBTQ karşıtı korku mekanizması kullanmakla suçladı

Budapeşte, 24 Haziran (Hibya) – ABD'nin Budapeşte Büyükelçisi, Macaristan'ın aşırı sağcı başbakanı Viktor Orbán'ın hükümetini LGBTQ toplumuna yönelik yasal ve retorik saldırılarda bulunmak için "korku mekanizmasını" kullanmakla suçladı.
ABD'nin Budapeşte Büyükelçisi Orban'ı LGBTQ karşıtı korku mekanizması kullanmakla suçladı

David Pressman büyükelçilik rezidansında düzenlenen Family Pride etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Korku, demokrasiyi baltalamak isteyenlerin ticaretini yaptığı bir şeydir ve onların para birimi çoğu zaman siz ve ailelerinizdir" dedi.

2021 yılında Macaristan, küçüklerin erişebileceği materyallerde eşcinselliğin sergilenmesini ve teşvik edilmesini yasaklayan tartışmalı bir yasayı kabul etti. Bu adım, Avrupa Komisyonu'nun yasanın temel hakları ve bloğun değerlerini ihlal ettiğini savunarak Macaristan'ı AB'nin en üst mahkemesine sevk etmesine yol açtı.

Aynı zamanda, bazı Macar politikacılar ve hükümet kontrolündeki medya kuruluşları, uzmanların ve hak gruplarının homofobik olarak nitelendirdiği söylemleri teşvik ediyor.

ABD Büyükelçisi konuşmasını aslında Macaristan parlamento binasında yapmasının planlandığını ancak Orbán'ın iktidar partisinin kıdemli bir üyesi tarafından engellendiğini belirtti.

"Meclis Başkanı, parlamenterlerin tüm Macarları temsil etmesi gereken bir alan olan parlamentoda insan hakları konulu bir etkinliğe ev sahipliği yapma talebini reddetti" dedi.

Eşcinsel olan ve partneriyle birlikte iki çocuk yetiştiren Pressman, son derece kişisel bir konuşma yaparak Macaristan'da damgalanmaya ilişkin kendi deneyimlerini anlattı.

Pressman, "Hükümetin kontrolündeki medyanın kameraları - şu anda olduğu gibi - bana çevrilmişti ve beni beş yaşındaki çocuğuyla tanıştırırken bizi filme aldılar. O akşamki haberlerde bu çocukla olan etkileşimimin 'tespit edildiği' bildirildi ve 'çocuklarla etkileşim halinde' görüldüğüm uğursuz bir şekilde anlatıldı. Cümleyi tamamlamaya gerek duymadılar, gerisini korkuya bıraktılar" dedi.