Vakıf Katılım web
Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.06.2024 09:30 Güncelleme: 24.06.2024 10:20

ABD'de hafta sonunda dört kitlesel saldırıda bir ölü 34 yaralı

New York, 24 Haziran (Hibya) – ABD'de hafta sonu toplu kitlesel saldırılar ölüm ve kargaşa getirdi. New York, Alabama, Missouri ve Ohio'daki olaylarda bir kişi öldü, 34 kişi de yaralandı.
ABD'de hafta sonunda dört kitlesel saldırıda bir ölü 34 yaralı

Pazar günü erken saatlerde ABD'yi sarsan bir dizi toplu silahlı saldırı, New York, Alabama, Missouri ve Ohio'da bildirilen sadece dört vakada en az bir ölü ve 34 yaralı bıraktı.

Bu silahlı saldırılar, Cuma günü Arkansas'ta bir markette meydana gelen ve dört kişinin ölümüne ve dokuz kişinin yaralanmasına yol açan silahlı saldırı ile Cumartesi günü Kentucky'de bir gece kulübünde meydana gelen ve bir kişinin ölümüne ve yedi kişinin yaralanmasına yol açan silahlı saldırının da aralarında bulunduğu son zamanlarda meydana gelen toplu silahlı saldırıların ortasında gerçekleşti.

Silah Şiddeti Arşivi'ne göre, bu şiddet olayları Pazar günü itibariyle ABD'de bu yıl içinde meydana gelen kitlesel silahlı saldırıların sayısını 240'ın üzerine çıkardı. Bu sayı günde ortalama birden fazladır.

Arşiv, kitlesel silahlı saldırıları dört ya da daha fazla kurbanın yaralandığı ya da öldüğü saldırılar olarak tanımlıyor.

ABD'de kitlesel silahlı saldırıların bu kadar yüksek oranda gerçekleşmesi, kamuoyunda silahların daha sıkı kontrol edilmesi yönünde bazı çağrıların yapılmasına yol açmıştır. Ancak federal hükümet genellikle bu çağrılara kulak vermekte isteksiz ya da yetersiz kaldı.

Hafta sonu yaşanan katliam, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Haziran ayı başında yarı otomatik bir silahın makineli tüfek kadar hızlı ateş etmesini sağlayan aksesuarlar olan "bump stock "lara yönelik federal yasağı iptal etme kararının ardından geldi.

Mahkemenin muhafazakar çoğunluğunun 6-3'lük kararının ardından Joe Biden kararı kınadı ve kararın "önemli bir silah güvenliği düzenlemesini ortadan kaldırdığını" söyledi.

Biden "Kongre'yi silah stoklarını yasaklamaya, saldırı silahı yasağını kabul etmeye ve hayat kurtarmak için ek önlemler almaya çağırıyorum - bana bir yasa tasarısı gönderin, hemen imzalayayım." dedi.

Polis Pazar günkü şiddet olaylarında ne tür silahların ya da aksesuarların kullanılmış olabileceği konusunda bir açıklama yapmadı. Ancak Yüksek Mahkeme'nin bump stocks kararını eleştirenler, böyle bir kararın halkın güvenliğine katkıda bulunmadığını savunuyor.

Pazar günkü silahlı saldırılardan biri Rochester, New York'taki bir parkta, bir kişinin tartışma sırasında kalabalığa ateş etmeye başlamasının ardından meydana geldi. Rochester'daki Dr. Martin Luther King Jr Anıt Parkında meydana gelen silahlı saldırıda altı kişi yaralandı.

Polise göre kurbanlar 17 yaşında bir çocuk, 18, 21 ve 33 yaşlarında üç erkek ile 20 ve 25 yaşlarında iki kadındı.

Olaydan sonra polis 38 yaşındaki bir adamı gözaltına aldı ve ikinci derece saldırı, ikinci derece devlet idaresini engelleme, tutuklamaya direnme ve ikinci derece tacizle suçladı.