Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 11.04.2024 11:00 Güncelleme: 11.04.2024 15:20

ABD ve Japonya Çin'e karşı yeni askeri anlaşmalar imzaladı

Washington, 11 Nisan (Hibya) - Tokyo ve Washington, Japonya Başbakanı'nın Beyaz Saray ziyareti sırasında savunma işbirliği konusunda 70 anlaşma imzaladı.
ABD ve Japonya Çin'e karşı yeni askeri anlaşmalar imzaladı

ABD Başkanı Joe Biden iki ülke kuvvetlerinin ortak bir komuta yapısı üzerinde işbirliği yapacağını ve Avustralya ile birlikte yeni bir hava füze savunma ağı geliştireceğini söyledi.

Çarşamba günü Biden ve Fumio Kishida'nın Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde düzenlediği ortak basın toplantısında Biden, "Ordularımızın birlikte çalışabilirliğini ve planlamasını arttırıyoruz, böylece sorunsuz ve etkili bir şekilde birlikte çalışabilirler. Bu, ilk kurulduğu günden bu yana ittifakımızdaki en önemli gelişmedir'' dedi ve ekledi:

"Ayrıca Japonya, ABD ve Avustralya'nın ilk kez hava, füze ve savunma mimarisinden oluşan bir ağ sistemi oluşturacağını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Ayrıca Japonya ve Birleşik Krallık ile üçlü bir askeri tatbikat düzenlemek için sabırsızlanıyoruz."

Kishida gazetecilere yaptığı açıklamada iki liderin Tayvan ve Çin arasındaki gergin ilişkileri ele aldıklarını ve hukukun üstünlüğüne dayalı uluslararası düzeni koruma sözü verdiklerini söyledi ve şöyle konuştu:

"Statükoyu güç ya da zorlama yoluyla değiştirmeye yönelik tek taraflı girişimlerin kesinlikle kabul edilemez olduğunu teyit ettik. ABD ve Japonya, Çin'den gelen meydan okumalar da dâhil olmak üzere bu tür eylemlere karşılık vermeye devam edecektir. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığına ilişkin olarak, bugün Ukrayna'nın yarın Doğu Asya olabileceği kabulüne dayanmaktadır."