Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 12.04.2024 01:00 Güncelleme: 11.04.2024 09:32

AB ülkeleri yeni göç yasasına "evet" dedi

Brüksel, 10 Nisan (Hibya) - AB ülkeleri, sekiz yıl süren tartışmaların ardından birliğe gelen mülteci ve göçmenlere ilişkin izlenecek politikanın çerçevesini oluşturacak bir yasa paketi üzerinde anlaşmaya vardı.
AB ülkeleri yeni göç yasasına "evet" dedi

Yeni kabul edilen yasa AB ülkelerine iltica eden veya göçmek isteyen kişilerin inecelenmesinin ne kadar sürmesi gerektiğine ilişkin yeni kurallar içeriyor.

 

Yeni anlaşma ile bir tür dayanışma paktı devreye giriyor. Bu da tüm AB'nin en çok mülteci alan ülkelerin yükünü hafifletmek için birlikte çalışması gerektiği anlamına geliyor. Bu, örneğin mültecileri kabul etmek veya para desteği olabilecek.

 

2015 ve 2016 yıllarında büyük mülteci akınlarının AB üye ülkelerini etkilemesinden bu yana, AB üyeleri yeni bir göç ve iltica sistemini uygulamaya koymaya çalışmıştı.

 

Kabul edilen yeni anlaşma ile:

 

Daha önceki Dublin Düzenlemesi değiştirilerek tüm sığınma başvurularının sadece baivuruyu kabul eden ülkenin işleme koyması gerekmeyecek şekilde değiştirildi.

 

AB'nin dış sınırlarında göçmen taraması sıkılaştırılıyor ve süreç kısaltılıyor.

Yeni gelenlerin parmak izleri kayıt altına alınıyor.

Yeni bir sınır prosedürü,göçmenlerin geçtikleri sınırda tutulması anlamına da geliyor.

Anlaşma aynı zamanda bazı mültecilerin AB ülkeleri arasında dağıtılmasını amaçlayan yeni bir dayanışma mekanizmasını da içeriyor.