Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 25.08.2024 14:00 Güncelleme: 21.08.2024 10:38

AB: Navalny ve diğer siyasi tutuklulara yönelik muameleden dolayı Rusya'ya hesap soracağız

Avrpa Birliği (AB), Aleksey Navalni ve diğer siyasi tutuklulara yönelik muameleden dolayı Rus siyasi liderliği ve yetkililerinden hesap sormak için hiçbir çabadan kaçınmayacaklarını belirtti.
AB: Navalny ve diğer siyasi tutuklulara yönelik muameleden dolayı Rusya'ya hesap soracağız

Avrupa Birliği, Rusya Federasyonu'nun yasak olan "Novichok" grubu zehirli bir sinir gazı kullanılarak Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalny'ye düzenlenen suikast girişiminin üzerinden dört yıl geçtiğini hatırlattı.

Suikast girişimi ve ardından Aleksey Navalny'nin Rusya'ya dönmesi, ona karşı siyasi amaçlı önlemler sarmalını hızlandırdı ve bu da onu 2024 yılının Şubat ayında sıkı rejimli bir ceza kolonisinde erken ve henüz tam olarak araştırılmamış bir şekilde öldürülmesine yol açtı.

AB, Aleksey Navalni'nin ölümünden asıl sorumluluk, onu siyasi amaçlı suçlamalarla hapse atan ve hapisteyken kendisine karşı sürekli bir sindirme ve kötü muamele kampanyası yürüten Devlet Başkanı Putin ve Rus yetkililere ait olduğunu belirtti.

2020'den beri Alexei Navalny'nin zehirlenmesinden, keyfi tutuklanmasından, kovuşturulmasından ve cezalandırılmasından sorumlu kişilere ve kuruluşlara yaptırımlar uygulanıyor. Konsey, bu yılın 22 Mart'ında Alexei Navalny'nin ölümüyle bağlantılı 33 kişi ve iki kuruluşa karşı kısıtlayıcı önlemler uyguladı.

AB, Aleksey Navalny ve diğer siyasi tutuklulara yönelik muameleden dolayı Rus siyasi liderliği ve yetkililerinden hesap sormak için hiçbir çabadan kaçınmayacaklarını vurguladı.