Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 24.08.2024 11:00 Güncelleme: 21.08.2024 13:05

Arjantin şüpheli Mpox vakası nedeniyle kargo gemisini karantinaya aldı

Arjantin şüpheli maymun çiçeği, Mpox vakası nedeniyle kargo gemisini karantinaya aldı.
Arjantin şüpheli Mpox vakası nedeniyle kargo gemisini karantinaya aldı

Gemi Rosario limanı yakınlarındaydı ve yetkililer bir mürettebat üyesinde 'kist benzeri lezyonlar' görüldüğü konusunda uyarıldı.

Küresel halk sağlığı yetkilileri virüsün daha hızlı yayılan yeni bir varyantına karşı teyakkuz halindeyken hükümet Salı günü yaptığı açıklamada, Arjantinli yetkililerin Parana Nehri'ndeki bir kargo gemisini şüpheli bir mpox vakası nedeniyle karantinaya aldığını söyledi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Arjantin'in iç kesimlerindeki Rosario limanı yakınlarındaki geminin, “Hint uyruklu mürettebatından birinin ağırlıklı olarak göğüs ve yüzünde kist benzeri cilt lezyonları görüldüğü” konusunda yetkilileri uyardığı belirtildi.

Bakanlık bu kişinin mürettebatın geri kalanından izole edildiğini ve halk sağlığı acil durum protokolünün aktive edildiğini söyledi. Santa Fe eyaletindeki San Lorenzo limanına gitmekte olan gemi nehirde demir atmak zorunda kaldı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) geçtiğimiz hafta, virüsün yeni bir varyantının Afrika'da hızla yayılması nedeniyle mpox 'u iki yıl içinde ikinci kez küresel bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bir gün sonra İsveç'te klad 1b varyantına ait bir vaka doğrulanarak Afrika dışında yayıldığının ilk işareti verildi.