TÜRKİYE'NİN İLK YAPAY ZEKA ALBÜMÜ SINIFI GEÇTİ

Micheal KUYUCU 09 Haz 2024

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Uzun zamandır konuştuğumuz ve adeta her alana burnunu sokarak yaratıcılıkta sınır tanımayan yapay zeka şimdi de müzikte karşımıza çıktı. Müzik endüstrisinde uzun zamandır bekliyordum, acaba "yapay zeka besteler, albümler, şarkıcılar ne zaman ortaya çıkacak" diye düşünüyordum.

Bu beklentim uzun sürmedi ve nihayet Türkiye’de yapay zeka ile bir albüm hazırlandı. Böylece Türkiye’de yapay zeka kullanılarak ilk kez bir albüm hazırlandı. Albümün adı: “Müjde”. Albümü Kadir Özbey yayınladı. Yapay zekâ tarafından bestelenen ve seslendirilen 12 şarkıdan oluşuyor.

Söz: Kadir Özbey Müzik: Yapay Zeka

Kadir Özbey, yapay zekanın yaratıcı potansiyelini müzikle birleştirerek müzik dünyasında yeni bir sayfa açtı. Bu sayfa aslında dünyada açılmaya başlamıştı ama Türkiye’de ilk o açtı. Daha önce “Sene 96” ve “Tanımsız” isimli iki single yayınlayan Kadir Özbey kolları sıvadı ve "Müjde" adını verdiği albümünü yapay zeka ile hazırladı.

Albümdeki tüm şarkı sözleri Kadir Özbey tarafından yazıldı, müziklerin besteleri düzenlemeleri ise yapay zeka tarafından gerçekleştirildi. Ne kadar ilginç değil mi? İlk kez bir albüm veya şarkıdan bahsederken söz yazarı için bir insan adını zikrediyoruz beste ve düzenleme bölümüne ise yapay zeka yazıyoruz.

Özbey, yapay zeka teknolojisinin müzik üretim sürecine getirdiği yenilikleri ve potansiyeli şu ifade ederken: "Yapay zeka ile müzik yapmak, sınırları bilinmeyen bir dünyada yolculuk yapmak gibi, tamamen deneysel ve keyifli. Yapay zeka sınırları zorluyor. Müziğin matematiğini çözmüş gibi görünüyor. Şimdiki haliyle bile birçok türü birlikte, iç içe kullanmak mümkün. Türler arası bir deneyime olanak tanıyor. 'Müjde' albümü, müziğin geleceğine dair bir vizyon sunuyor ve pop müzik ile soul, chill out, funk gibi türlerin bir bileşimini sunuyor." açıklamasını yapıyor.

Albümün yaratıcısı Kadir Özbey’in müziğe olan ilgisi 1990’larda başladı. Türk pop müziği ile birçok türü birleştirip, yapay zeka imkanlarını da kullanarak deneysel müzik yapıyor. Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Öğretmenliği ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım mezunu. Alanıyla ilgili bir yandan İstanbul’da öğretmenlik yaparken diğer yandan da müzikle uğraşıyor. İlk iki single şarkısı “Tanımsız” ve “Sene 96”nın albüm kapaklarının görsellerini çok güzel hazırlamış.

Yapay zekanın sorduğu sorular

"Müjde" albümü, Spotify, Apple Music, YouTube Music gibi tüm dijital müzik platformlara sunuldu. Kadir Özbey, yapay zeka teknolojisinin sunduğu imkanlarla oluşturduğu bu albümle müzikseverleri yeni bir deneyime davet etti ama beraberinde devrim niteliğinde bir şey de yaptı. Dünya müzik endüstrisinin gelecekte çok tartışacağı bir konuyu Türkiye’ye de taşıdı. Bu tartışma yapay zeka bir insandan daha güzel beste yapabilir mi? Yapay zeka ile yapılan bestelerin teliflerini kim alacak yani kime ödenecek ve yapay zeka ile yapılan bestelerin hakları kime ait olacak? Mesela yapay zeka ile yapılan ve hit olan bir şarkıyı coverlamak isteyen yeniden seslendirmek isteyen bir başka solist bu şarkıyı yorumlamak için kimden izin alacak? Bu sorular çok basit sorular ama cevapları koca bir muamma ve belki de beraberinde ciddi tartışmalar yaratacak sorular.

Kadir Özbey’in yapay zeka ile hazırladığı “Müjde” adlı albümü dinledim. Albüm pop bir albüm ve son derece modern yüzü batıya dönük bir albüm. Soundlar düzenlemeler çok güzel, besteleri de gayet güzel en önemlisi melodik. Dikkatimi çeken şey şarkıların kısa olması yaklaşık iki ile üç dakika arasında süreleri. Albümde 12 şarkı var toplam süresi otuz bir dakika. Düzenlemeler retro tarzında biraz seksenleri andırıyor içinde alternatif pop tınılar da var. Kendine has bir tarzı ve soundu var. Kadir Özbey teknolojiyi belli ki kendi tarzıyla harmanlamış ve yapay zeka da ona bu bestelerin ortaya çıkmasında başrolü oynamış. Spotiy başta olmak üzere tüm platformlarda olan bu albümü bir dinlemenizi tavsiye ederim. Hem farklı bir iş dinleyeceksiniz hem de yapay zeka ve müzik hakkında da bir fikir edinmiş olacaksınız.

 

Dilerim bu yapay zeka insanlığı adam eder

Ben teknolojiye çok inanan bir insanım hele yapay zekaya inanılmaz inanıyorum. Her ne kadar bir kesim yapay zekanın hiçbir zaman insan zekası kadar başarılı olamayacağını aynı ruhu ve duyguyu taşıyamayacağını savunsa da ben böyle düşünmüyorum. Yapay zeka ile çok büyük işler yapılabilir, insan zekasının düşünemeyeceğini yapay zeka düşünebilir ve çok yaratıcı şeyler çıkabilir.

Yapay zekaya kapitalist karşıtları karşı çıkıyor ve insan gücünü yok edeceğini de savunuyor bundan ben de korkuyorum. İnsan gücünün yapay zekanın kontrolüne geçmesi istihdamda sorunlar yaratabilir ki dünyayı cehenneme çevirir. Ama bence en büyük sorun yapay zekayı yönetenlerin oligarşik sistemlere bağlı büyük şirketlerin olması. Eğer gelecekte öyle olursa -ki öyle olacak gibi - yani yapay zekayı oligark şirketler kontrol etmeye başlar ve bunu istihdama karşı kullanırsa o zaman işler sakat olabilir. Ama şunu da söylemek isterim ki insanoğlu da çok şımardı. Birer tüketim manyağı olan bu insanların tasarruf etmek gibi bir niyeti de yok. Entelektüellik yerini şımarık eğlencelere bıraktı bu trend daha da artacak. İnsanlar eğlence dışında hiçbir şey düşünmez hale geldi bu da onları daha da tembelleştiriyor. Daha az çalışıp daha çok kazanmak ve daha da çok tükenmek isteyen insanların belki de hesabını yapay zeka kesecek gelecekte.