Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 13.04.2024 13:00 Güncelleme: 13.04.2024 15:40

FX analizi

ABD'de dün Fed Başkanı Powell ve ADP özel sektör istihdam verisi takip edildi. Dolar endeksi (DXY) ise %0,5'lük bir kayıp yaşayarak günü 104 seviyesinde tamamladı.
FX analizi

USD/TRY: ABD'de dün Fed Başkanı Powell ve ADP özel sektör istihdam verisi takip edildi. Dolar endeksi (DXY) ise %0,5'lük bir kayıp yaşayarak günü 104 seviyesinde tamamladı. Powell açıklamalarında, Fed üyelerinin faiz indiriminden önce enflasyonun daha fazla soğuduğunu görmek için bekleyecek zamanları olduğunu belirtti. Ancak, genel görünümün de değişmediğinin işaretini verdi. Yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verisi faiz indirimi tarihi konusunda belirleyici olabilir. Beklenenden yüksek bir veri gelmesi haziranda faiz indirimi düşüncesinin masadan kalkmasına sebep olabilir. Öte yandan Avrupa'da ECB'nin para politikalarına yön veren TÜFE verilerinin beklentilerin altında gerçekleşmesi faiz indirimi tarihi konusunda ECB'yi Fed'in önüne geçirmiş gibi gözüküyor. Yurt içinde de dün manşet enflasyon beklentilerin biraz altında gerçekleşse de çekirdek tarafı beklentiler doğrultusunda geldi. Bugün TCMB tarafından haftalık, DTH, rezerv ve sermaye hareketleri istatistikleri yayımlanacak. Fiyatlamalar tarafında ise kısa vadeli TL'de görece dirençli görüntü sürüyor. Dün 32,0 seviyesinin biraz altında kapatan Dolar/TL'de söz konusu seviyenin hafif altındaki fiyatlamalar devam edebilir.

EUR/USD:Dün Fed Başkanı Powell tarafından yapılan, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye doğru ineceğine dair güvenleri artana kadar politika faizini düşürmenin uygun olmayacağı açıklamaları öne çıktı. Powell, ekonominin beklendiği yönde ilerlemesi durumunda bu yıl faiz indiriminin muhtemel olduğunu yineledi. Diğer taraftan ECB'nin para politikasına yön veren enflasyon verilerinden, Euro Bölgesi'nde mart ayı öncü TÜFE verileri takip edildi. Euro Bölgesi'nde yıllık bazda TÜFE martta %2,6'dan %2,4 seviyesine geriledi ve böylece son dört ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Fed Başkanı'nın açıklamalarına ek Euro Bölgesi TÜFE verisi sonrasında EURUSD günü %0,6 yükselişle 1,0836 seviyesinden tamamladı. Bugün ABD tarafında, şubat ayı dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Öte taraftan, istihdam piyasası verilerinden haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları verileri izlenecek. Avrupa tarafında ise, piyasaların odak noktasında ECB'nin faizleri beklentilerle uyumlu olarak sabit bıraktığı mart ayı toplantı tutanakları olacak. Bunun yanında, Avrupa genelinde son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren mart ayı hizmet sektörü nihai PMI verileri ve Euro Bölgesi'nde şubat ayına ilişkin ÜFE verisi açıklanacak veriler arasında. Paritede teknik seviyelere bakıldığında 1,0865 direnç seviyesinin aşılması durumunda 1,0880 ardından 1,0925 seviyesi hedef olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde ise 1,0805 seviyesi destek konumunda. 

XAU/USD: Dün 2.301 ile tarihi zirveyi gören Ons Altın seansı %0,85 artışla 2.300 seviyesinde tamamladı. Fed Başkanı Powell konuşmasında, faiz indirmeye gidilmeden önce enflasyona yönelik daha net verilere sahip olmalarını gerektiğini ve gelecek veriler üzerinde analiz yapmak için vakitlerinin olduğundan bahsetti. Öte yandan, bu yıl faiz indirimine gidilmenin uygun olacağını yineledi. Powell'ın konuşması değerli madene yukarı yönlü ivme kazandırdı. Jeopolitik risklerin artış göstermesi de Ons Altın'ı destekleyici bir diğer unsur. Yükselişin devamı halinde 2.330 seviyesi direnç olarak öne çıkarken, olası kar satışlarında 2.260 seviyesi destek konumunda.

Kaynak Ziraat Yatırım