Kültür Sanat 11.06.2022 08:06

Afyonkarahisar Caz Festivali'ne 22. yaşında Türkiye'nin Kültür Sanat Oscar'ı!

2021 yılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'ne layık görülen Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği'nin öncülüğünde gerçekleştirilen Afyonkarahisar Caz Festivali bu yıl 7-11 Haziran tarihleri arasında yapılıyor.
Afyonkarahisar Caz Festivali'ne  22. yaşında Türkiye'nin Kültür Sanat Oscar'ı!

Afyonkarahisar Caz Festivali, 22. yılında yurt içi ve dünyadan önemli caz sanatçılarını 7-11 Haziran tarihleri arasında ağırlıyor.

Genel Sanat Yönetmenliği’ni Hüseyin Başkadem’in üstlendiği Afyonkarahisar Caz Festivali, 22. yaşını Türkiye’nin kültür sanat Oscar’ları da denilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’yle kutluyor. Afyonkarahisar Festivalleri, bu yıl 22.’si yapılan Caz Festivali’yle birlikte, toplam 43 festivale ulaşmayı başarıyor.

Türkiye’nin kültür mirasına ve sanat dünyasına gönül birliği içinde hizmet veren topluluk veya kuruluşları takdir ve teşvik etmek amacıyla verilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’nün 2021 itibarıyla diğer sahipleri, Türk Edebiyatı Vakfı ve Türk Kültürüne Hizmet Vakfı olarak belirlendi.

Kuruluşlarından bugüne hizmet ve faaliyetlerini kesintisiz olarak yürüten ödül sahiplerinden Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği ise, Anadolu’nun en uzun soluklu caz ve klasik müzik festivallerini gerçekleştirmesiyle öne çıktı.

Afyonkarahisar Festivalleri’nde Klasik ve Caz olarak toplam 650 ücretsiz konser gerçekleştirildi. Yalnızca Klasik Müzik Festivali’nde bugüne kadar toplam 8 bin izleyiciye konser verildi. Aynı zamanda okul söyleşi ve konserlerinde de 21 yılda yaklaşık 800 bin öğrenciye ulaşıldı.

Geçtiğimiz iki yıl olağanüstü pandemi koşullarına rağmen ayakta kalmayı başaran Festivalin konserleri bu yıl canlı konserlerle her zamanki rutinine

kavuşuyor. Festivalin olmazsa olmazı Okul Söyleşileri bölümü ise, birbirinden değerli isimlerin katılımıyla iki yıldan sonra ilk kez sınıflarda gerçekleştirilebilecek.

Festivalin Açılış Konserini Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ve solist Katerina Vackova gerçekleştirdi.

Festivalin Açılış Konserini, Şef Kemal Günüç yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası ile birlikte sahne alan Çek solist Katerina Vackova NG Afyon Hotel’de gerçekleştirdi.

Bu yılki Festivalde yer alan diğer konserler ise şöyle: Kompozitörlüğüyle de öne çıkan sanatçı Frantisek Jenik (piyano, klavye), Tomas Hanzlicek (bas gitar) ve Ivan Audes (davul) gibi deneyimli müzisyenlerden oluşan Frantisek Jenik Trio; Adam Doucha (gitar), Filip Spaleny (bas gitar), Tomas Zeleny’den (davul) oluşan bir modern Caz üçlüsü Adam Doucha Project; Frantisek Jenik (piyano, klavye), Filip Spaleny (bas gitar) ve Ivan Audes (davul) gibi Çek cazının akademisyen sanatçılarının yer aldığı Selection of Grapes; Katerina Vackova (vokal), Roman Palisa (piyano, klavye), Jan Korba (bas gitar) ve Vaclav Pitule (davul) gibi Çek cazında çıkış yapan icracılardan kurulu Katerina Vackova Kuartet.

Festivalde Türk cazının “Beyefendi” lakaplı efsane isimlerinden Neşet Ruacan’ın genç yetenek Ece Göksu ile birlikte sahne aldı. Yine caz sahnelerimize uzun yıllardır emek vermiş bir sanatçı, Melis Sökmen de kendi adını taşıyan kuarteti ile katıldı. Melis Sökmen Kuartet’te yer alan diğer sanatçılar; Evren Karakul-piyano, Emre Günaydın-davul ve Ekin Bilgin-bas.

Alper Bakıner, Yaşar Kadri Baş, Serkan Göl, Yusuf Alp Tambay ve Nursena Kalız’dan oluşan Luxus da hem yaratıcı hem de eğlenceli bir şeyler dinlemek isteyenlere müthiş bir sahne performansı vaadediyor.

Festivalin Kapanış Konseri’ni ise iki farklı topluluk gerçekleştiriyor; Roman Palisa (piyano, klavye), Tomas Hanzlicek (bas gitar) ve Tomas Hanzlicek’in (bas gitar) yer aldığı dinamik üçlü Roman Palisa Trio ve Avrupa cazında yeni neslin seçkin temsilcileri olan Adam Doucha (gitar), Jan Korba (bas gitar) ve Vaclav Pitule’den (davul) oluşan Three Faces.

 

 

 

Dünyaca ünlü arp sanatçısı Çağatay Akyol’un kurduğu binlerce yıl önce Anadolu topraklarında kullanılan lir, arp ve nefesli ve vurmalı çalgılarla yeni ve farklı bir sentez oluşturan Arpanatolia (Ferhat Erdem - sipsi, cura, ney, kaval, Cemal Özkızıltaş - otantik perküsyon) ve yine Çağatay Akyol ve pan flütün ülkemizdeki bir numaralı icracısı
Aydın Yavaş’ın oluşturduğu Panarp Projesi.

Okul Söyleşileriyle Afyonkarahisar okullarına iki yıl sonra yeniden bir sanatçı çıkarması yapılacak

Festivalin en fazla sevilen, olmazsa olmaz bölümlerinden Okul Söyleşileri kısmında ülkemizin kültür ve sanat ortamının yine birbirinden değerli temsilcilerini ağırlama heyecanı devam ediyor. Son iki yıldır söyleşiler, özel durum nedeniyle sanatçıların Afyonlu öğrenciler için yaptığı özel kayıtlarla herkese ulaştırılmıştı. Bu yıl tekrar sınıflarda öğrencilerle bire bir gerçekleşecek söyleşilere katılacak değerli kültür-sanat insanları şöyle sıralanıyor:

 

Bülent ÖZGÖREN - Fotoğraf Sanatçısı; Mehmet ÖMÜR - Fotoğraf Sanatçısı; Ferit YANTUR - Reklamcı, Yönetmen; Fethi İZAN - Fotoğraf Sanatçısı; Metin CELAL - Yazar, Kitap Eleştirmeni; Yalvaç URAL - Yazar, Şair; Artun ÜNSAL - Gazeteci, Yazar; Ahmet BÜKE – Yazar; Yavuz EKİNCİ – Yazar ve Engin AKIN – Yazar, Yemek Kültürü Araştırmacısı, Eğitmen.

 

Türkiye Fotoğraf Sanatında Beşi Bir Yerde…

Türkiye’nin fotoğraf sanatına önemli katkılarda bulunmuş önde gelen beş sanatçısının işlerinden oluşan karma sergiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da Festivalin sergi ayağı Afyon halkıyla ve ziyaretçilerle buluşuyor: Fethi İzan, Merih Akoğul, Mehmet Ömür, Bülent Özgören ve Ferit Yantur. Hem de Afyon’un Dereçine Kasabası’nda unutulmazlar arasına girmek üzere…

 

Sema Güral Sürmeli – Maskesiz Yüzler Sergisi

Her zamanki gibi bu yıl da sergiler açısından zengin geçecek Festivaldeki bir diğer sergi ise seramik sanatçısı Sema Güral Sürmeli’nin Maskesiz Yüzler adlı sergisi olacak. Bu sergi de NG Afyon Otel Lobisi’nde izleyicilerle buluşacak.

 

İki Şehrin Hikayesi:

Prag-Afyon müzik dostluğunda 17. yıl gururu

Afyonkarahisar Caz Festivali 22. yılına gelirken, Prag-Afyon şehirleri arasındaki müzik dostluğunun da 17. yılı kutlanıyor. Geçtiğimiz iki yıl online ve Festivale özel kayıtlarla ve geçmiş dönemlere nazaran kısıtlı bir kadroyla katılım sağlayan Çek sanatçılar, bu yıl Afyon’da yine sahne alarak ve okul konserleri vererek bu dostluğu perçinleyecek ve Afyon izleyicisiyle özlem giderecek.

 

UNESCO logosu ile gelen itibar...

Afyonkarahisar Festivalleri’nde son yıllardaki en heyecan verici gelişmelerden biri de, dünyada caz müziğinin önemini vurgulayan tepe kültür kuruluşu UNESCO’nun Türkiye Milli Kurumu tarafından Festivale verilen logo kullanım hakkını alması oldu. Dünyada barış ve kültürlerarası diyaloğun geliştirilmesinde caz müziğin etkisine vurgu yapan UNESCO’nun logo kullanım hakkı Festivalin dünyaya sunulmasında önemli ve itibar kazandırıcı bir adım. UNESCO’nun temsil ettiği dünya kültür değerleriyle caz üzerinden kurulan bu önemli bağ, aynı zamanda Afyon’un bir kültür sanat şehri olarak dünyaya açılarak prestij kazanması açısından da, Festival’in Prag şehriyle yıllardır sürdürdüğü kültürel işbirliğini izleyen ikinci büyük adımı oldu.

 

Festivalin arkasındaki önemli kurumlar ve katkı sağlayanlar

Festivalin en önemli hamileri arasında en başta gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Klasik Müzik ve Caz Derneği’ni layık gördüğü ülkemizin en köklü ve önemli ödüllerinden biri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’yle, bu yıl çok büyük bir destek ve saygınlığı da Festivallerin başarı hanesine eklemiş oldu.

 

Afyonkarahisar Caz Festivali, bu yıl da en önemli destekçileri olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ile Afyonkarahisar İl Genel Meclisi’nin katkılarıyla ve Park Hayat Sağlık Grubu ile NG Afyon Otel’in önemli destekleriyle gerçekliyor. Bu desteklerin yanı sıra yerel sponsorlar ve katkı sunanlar da Festivali 22. yılına ulaştıran en önemli ve kritik yol arkadaşları olmayı sürdürüyor.

 

 

Son yıllarda Festivalin için çok değerli katkılarıyla öne çıkan bir kuruluş: NG Afyon Hotel

Afyon’un ve bulunduğu bölgenin değerlerine sahip çıkarak, gelişimine katkı sağlayan NG Afyon Hotel, Afyonkarahisar Caz Festivali’nin son sekiz yılındaki en büyük destekçisi. NG Hotel, Festivale konaklama sponsoru olup kucak açarak şehrin kültür-sanat yaşamında da uluslararası bir festivale ev sahipliği yaparak öncülük ediyor. NG Afyon Hotel Festivale konser ve sergi mekanı olarak da kucak açan bir kurum.

 

Festivalin yerel sponsorları da artık klasikleşmiş isimler olan Afyon’un önde gelen markaları; Aydın Boru Endüstrisi, TED Afyon Koleji, Nur Lokantası, Öztürk Şekerleme ve Genhan. Kültür sponsorları ise; Özer Band, Cumhuriyet Sucukları, MAS ve A4 Ofset. Odak, Kocatepe, CafeLife ve Bora Knives destek veren diğer kuruluşlar.