Vakıf Katılım web

ZAMAN MÜTEVAZİ OLMA ZAMANI DEĞİL BİR İYİLİK YAP HERKES DUYSUN

Esra TANRIVERDİ 31 Eki 2022

Esra TANRIVERDİ
Tüm Yazıları
Yüzyıllar boyunca, mütevazı olmak bir erdem sayılıp takdir edilirken bugün artık değerini yitirmekte! Her zaman söylüyorum zaman mütevazı olma zamanı değil!

21. yüzyıl daha önce öğrendiklerimizi unutup yeni bir yüzyıla değişen kuram ve düşüncelerle yeni adımlar atmak. Bilim ve teknoloji hızla ilerliyor; öyle bir an geliyor ki daha önce doğru bilinen bir olgu günümüzde bir anda değişiyor. Evrim teorisi, insanlık tarihinin başlangıcı, görgü kuralları gibi… Bunlarla birlikte şüphesiz etik değerler, insan davranış ve tutumları da değişiyor. Değişmeyen sadece değişimin kendisi.

Yüzyıllar boyunca, mütevazı olmak bir erdem sayılıp takdir edilirken bugün artık değerini yitirmekte! Her zaman söylüyorum zaman mütevazı olma zamanı değil!

Hepimizin bildiği üzere tevazu, insanlara karşı alçak gönüllü olmak, kibirlenip böbürlenmekten sakınmak anlamına gelen ahlaki bir terim. Oysa mütevazı olmanın tahmin bile edemeyeceğiniz olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya kalınıyor günümüzde. Örneğin mütevazı olmak kendinize olan saygınızın ve güveninizin azalmasına neden oluyor. İnsanların size bakış açısı mütevazılığınızla doğrudan ilişkili. Bu nedenle, günümüzde mütevazı olmamaya dikkat etmeli fakat mütevazı olmamayı kibirli olmakla kesinlikle karıştırmamalıdır!

Mütevazı olduğunuzda kimse değerinizi ve kıymetinizi bilmiyor öyle değil mi? Siz davranışlarınızın sizin yerinize konuşmasını bekler, ne kadar iyi olduğunuzu anlatmanıza gerek olmadığını düşünürsünüz. Oysaki günümüzde yaptıklarınızı anlatmalı, yeri geldiğinde kendinizi övmekten kaçınmamalısınız.

Günümüzde mütevazı olmak çekingen ve utangaç olarak tanımlanıyor. Mütevazı olduğunuzda yaptığınız işleri anlatamadığınızda hiç takdir edilmeyeceğiniz için zamanla motivasyonunuzu da yitirirsiniz. Unutmayalım, kimse mütevazı doğmaz, bu öğrenilmiş bir davranıştır.

Gerçekten mütevazı olmak için, kendinden emin olmak gerekir. Bilgisinden, güzelliğinden, kişiliğinden, yaptığından emin olanlar daha eleştiriye açıktır. Sizi iyi tanımayanlar için giyiminiz, dik duruşunuz, oturuşunuz çok önemli. Giyimin kuşamınız ile karşılanıp, aklınız ile uğurlanırsınız. Değerinizi bilmeyen biri tarafından hor görülür yok yere sinirlenirsiniz.

Fazla merhamet gibi fazla mütevazılık iyi değil. Mütevazılığı zavallılık, iyiliği enayilik bilen insanları ancak zor duruma düştüğünüzde ayırt eder ve üzülürsünüz.

Diğer bir değişen ise;

Günümüzde insanların farkında olmadan kaybetmeye başladığı değerlerden biri olan “İyilik” kavramı. İyilik yap ve gizli kalsın devri artık kapandı. İyilik yap ve mümkün olduğunca bunu herkese duyur. Duyur ki örnek olsun, herkese bulaşsın…

İyilik ve yardımseverlik değeri insanlara kazandırılmak istenen bir değer. Son yıllarda medyada yayınlanan olumsuz haberlerin sayısının azalması için ülkemizde insanlarımıza sahip oldukları güzel değerler hatırlatılmalı. Bu konuda özellikle genç nesillerin iyi ve doğru değerlerle yetişmesi çok önemli.

İyilik, karşılıksız yapılırsa iyiliktir.

İyilik yapın ve bunu gururla paylaşın. Paylaşın ki çocuklar ve çevreniz iyilik yapmayı alışkanlık haline getirsin. İyilik gizlide kalmasın!

Unutmayalım ki dünyayı iyilik ve güzellik kurtaracak…