BU KADAR CEHALET ANCAK DEMOKRASİYLE OLUR

Başlıktaki cümleyi yanlış yazdığımı düşünebilirsiniz. Haklılık payınız var. Bu cümle daha çok, "bu kadar cehâlet eğitimle olur" diye kullanılır. Ama eğitim de demokratik bir hak olduğu için, demokrasinin insanı cehâlete sürükleyebileceği gibi bir çıkarım yapılabilir. Elbette, liberal bir bakış açısıyla, her insanın "câhil kalma hakkı" olduğunu da bir kenara not edelim. Ancak mesele liberal açıdan bakıldığında görüldüğü kadar mâsum değil.

Pazar 07 Nisan 2024 03:00
Karabük Üniversitesi'nde oynanan kirli ve sinsi oyun

Üniversitelerimizi bu sayfada çok eleştirdim. Yapılmasını düşündüğüm değişiklikleri ve alınması gerektiğine inandığım önlemleri bu sütunlarda çok yazdım. Bir üniversite hocası olarak sistemin içinde gördüklerimi yetkililere duyurmaya çalıştım. Yazdıklarım genellikle olumsuz şeylerdi. Henüz olumlu şeylere sıra gelmedi.

Pazar 31 Mart 2024 03:25
EĞİTİM SİSTEMİMİZ VE AHİRET İNANCI

Geçen Cuma namazının hutbesinin konusu "âhiret inancı" idi. İslâm'ın şartlarından önce kabûl edilmesi gereken imânın şartları arasında yer alan "âhiret inancı" üzerinde tafsilatlı ama cemaati sıkmayan bir içeriği vardı hutbenin. En akılda kalan kısmı da, Kur'ân-ı Kerim'in birçok âyetinde tekrarlanan "Allâh'a ve âhiret gününe inananlar" ifâdesiydi. Yâni, âhiret inancı Allâh'a îman ile denk bir öneme sâhip olan bir îman akidesidir.

Pazar 24 Mart 2024 03:00
BU ÜLKEDE NE KADAR İYİ OLUNABİLİRSE!

Kendi bayrağının gölgesinde yaşarken uymadığı toplumsal kurallara, üzerinde haç olan İsviçre bayrağının gölgesinde "seve seve" uyuyorlar. Bunun sebebini sorunca da "Ama burası Avrupa" demekten utanmıyorlar.

Pazar 17 Mart 2024 03:00
HİLAFETSİZ YÜZ YIL

Bugün 3 Mart 2024. Tam yüz yıl önce 3 Mart 1924 târihinde hilâfet kaldırıldı.

Pazar 03 Mart 2024 02:50
EĞİTİM: ÖĞRENMENİN ÖNÜNDE ENGEL (Mİ?)

Adında "millî" kelimesi olan iki bakanlığımız var: Millî Savunma Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı. Aslına bakılırsa Millî Eğitim Bakanlığımız da bir tür "savunma" işlevine sâhip. Boşuna "eğitim ordusu" demiyoruz. Millî Eğitim Bakanlığımız, Tâlim ve Terbiye Kurulu başta olmak üzere, evlatlarımızı her türlü ihtiyâca karşı donanımlı hâle getirmek çalışıyor, didiniyor. Millî Eğitim Bakanlığımız, on yedi bakanlık arasında en çok dikkat edilen, en çok eleştirilen, "kimseye yaranamayan", faaliyetleri "en zor beğenilen" bakanlık olarak açık ara önde.

Pazar 18 Şubat 2024 02:50
KÜBRA: AYNILAŞTIRILAN İNSANLARIN FARKLILIK ZAFİYETİ

Dijital platform Netflix'teki Türk yapımlarından biri daha 18 Ocak'ta gösterime girdi. Yağmur-Durul Taylan kardeşlerin yönettiği ve Çağatay Ulusoy'un başrol oyuncusu olduğu KÜBRA dizisi, birçok yönden eleştirilme potansiyeline sâhip.

Pazar 11 Şubat 2024 03:00
İNGİLİZ'İN MÜBADELE OYUNU

"Bizi kökümüzden sökmek istediler, biz dibimizden kesilmeye râzı olduk."

Pazar 04 Şubat 2024 00:00