'ULUSLARARASI TİCARETTE EN ÖNEMLİSİ İSTİKRAR'

Sema SEZEN 28 Ara 2021

Sema SEZEN
Tüm Yazıları
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), en çok ihracatı yapan 100 üyesini, Gaziantep'te düzenlediği "İhracatın Yıldızı" töreniyle ödüllendirdi. GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, uluslararası ticarette istikrarın gerekliliğine vurgu yaparak hammaddeye, taşımacılığa ve insana olan yatırımın önemine dikkat çekti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'ne kayıtlı 13 bine yakın üyeden en çok ihracatı gerçekleştiren ve aralarında Sanko, Şölen, Oba'nın bulunduğu 100 şirket,"İhracatın Yıldızı" ödülü ile taçlandırıldı. Törene, Gaziantep Valisi Davut Gül, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, oda ve borsa başkanları ile çok sayıda iş insanı katıldı.

"Kazanımlar çağa uygun üretimle devam eder"

2022'nin 2021'den çok daha zor olacağı öngörüsünde bulunan GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, zorluğun üstesinden gelebilmek için dünyadaki değişime ayak uydurmanın önemini vurguladı. Kileci, Yeşil Mutabakat için bu işin profesyonellerine danışarak üretim yapılmasının gerekliliğine değinerek çevreci üretimin sürdürülebilirliği için yatırım yapılması önerisinde bulundu. Yeşil dönüşüme Türkiye'nin adaptasyonunda en önemli unsurun israfı engelleyebilmek olduğunu kaydeden Kileci, kontrollü tüketimin şart olduğunu belirtti. "Gerek coğrafi konumumuz gerek üretim anlayışımız gerekse ürün çeşitliliğimiz ile pandemi döneminde dünya için doğru bir tedarik partneri olduğumuzu gösterdik." diyen Kileci, şöyle devam etti: "Asıl hikaye bundan sonra başlıyor. Elde ettiğimiz kazanımları devam ettirmenin bir tek yolu var; o da çağa uygun üretim yapmak. Sürdürülebilir ve devam eden çevreci üretimlerle işimizi devam ettirmemiz gerekiyor. Fiyat odaklı değil, kalite, hijyen ve sağlık odaklı üretimle ancak yolumuza daha güçlü devam edebiliriz”

"TAŞIMACILIĞIN GELİŞİMİ İHRACATIN GELİŞİMİ DEMEKTİR"

Öte yandan Kileci, Türkiye'de yüksek katma değerli ürün üretiminin ülkeye katkısının büyük olacağını; hammaddeye, taşımacılığın gelişimine, insana olan yatırımın uluslararası alanda büyük farklar yaratacağını söyledi. Özellikle taşımacılık konusunda gelişimin ihracatı güçlendireceğini hatırlatan Kileci, bu alanın üzerinde çalışmaların artırılmasının ülkeye getirilerinin yüksek olacağını ifade etti.

Kileci, 198 ülkeye ihracat yaptıklarını hatırlatarak, şunları ekledi:
“GAİB olarak üye şirketlerimizle oluşturduğumuz strateji, pandemi koşullarından daha da güçlü çıkmamıza yardımcı oldu. 2019 yılında 8,9 milyar dolarlık ihracat yaparken, bütün dünyanın hazırlıksız yakalandığı pandemi koşullarında yüzde 4,1’lik bir artış sağladık ve 2020 yılını 9,3 milyar dolarlık ihracatla tamamladık. 2021 ise bölgemiz ihracatı açısından çok daha yüksek bir rakamla bitiyor. Seneyi 12 milyar dolara yakın bir seviyede tamamlamayı planlıyoruz. 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,1 büyümüştük. 2021 yılında bu oran yüzde 30 seviyelerinde olacak gibi görünüyor. Oluşturduğumuz güç ve sinerjinin 2022’de de derinleşerek devam edeceğini ve 2023’e ihracatımızı minimum yüzde 30 daha büyüterek gireceğimize inanıyorum.”