Vakıf Katılım web

TOP MÜZESİ

Mehmet Zeki KUTLU
Tüm Yazıları
Ayak topu anlamına gelen futbolun geçmişi çok eskilere dayanır. Dünyanın birçok yerinde futbolu andıran oyunların daha ilkçağlarda oynandığı da bilinmektedir.

Ayak topu anlamına gelen futbolun geçmişi çok eskilere dayanır. Dünyanın birçok yerinde futbolu andıran oyunların daha ilkçağlarda oynandığı da bilinmektedir. Türklerin yüzyıllar boyunca ayakla top oynadıklarına ilişkin bilgiler vardır. İçi havayla şişirilmiş kuzu postundan yapılan topla oynanan bu oyuna Orta Asya Türkleri "tepük" derlerdi. Mekkeliler de "kurrek" denilen bir tür ayak topu oynarlardı. Büyük kalabalıklar bu sporu seyretmeye gelirlerdi. Bu kurrek oyununu oynamak için Mekke'nin her semtinde sahalar bulunurdu. Bunların tam tersi ayakla oynamanın yasak olduğu ve sadece elle oynanan oyunların sayısı da az değil. Hem elle hem de ayakla oynanan branşların yanında sopa, raket veya çubuklar kullanılarak oynanan toplu oyunlar hep çok popüler olmuştur. Daha çocukluğumuzdan topa ayrı bir ilgi duyar ve oyunundan müthiş zevk alırdık. Eğlenceli oyunlar sıralanırken de topla oynanan oyunlar hep ilk sırada olmuştur.

Meşin yuvarlak deyince herkes bunun futbol topu anlamına geldiğini bilir. Meşin kelimesinin asıl anlamı ise koyun derisi ve bu deriden yapılmış olan olarak açıklanmaktadır. 

Sürekli futbol özelinde bakılmasına rağmen topla oynanan yüzlerce oyun vardır. Bunlar aynı zamanda dünyada en çok sporcusu ve seyircisi olan branşlardır. Başta futbol olmak üzere, basketbol, voleybol, hentbol, tenis, golf, hokey, masa tenisi, sutopu, badminton, ragbi, bilardo, bocce, bowling, curling, futnet, beyzbol, kriket vb. oyun aracı top olan branşlardan en çok bilinenlerdir.

Tarihe geçen maçlarda kullanılan topların müzelerde sergilendiği, açık arttırmalarda çok yüksek bedellerle satılarak değerleştirilmiş bu spor malzemelerini Darıca Belediyesi Spor İşleri Müdürlüğü bir yerde toplamış ve raflara dizilen topların altlarına bir plaka koyup üzerine o branşa ait topun özelliklerini yazmışlar. Topları ve özelliklerini okurken ne de çok spor branşının topla oynandığını ve değişik şekil ve ebatlarda olduğunu görebiliyorsunuz. Hepsini bir arada görünce branşlar arasındaki farklılıkları da daha iyi fark edebiliyorsunuz. Bu müzeyi gezdiğimizde yakın zamanda raket müzesi, forma müzesi, düdük müzesi, tekerlek müzesi, bone müzesi gibi yenilikler göreceğimizi düşünüyorum. Neden olmasın.