SIKILDIYSAN ATMA, BAĞIŞLA

Yonca ORTAN 29 Tem 2018

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Kullanmadığınız, eskidiğini veya modasının geçtiğini düşündüğünüz giysilerinizi bağışlayabileceğiniz dernek, sosyal girişim ve platformları bilmekte fayda var.

‘Dolapta yeni kıyafetler için yer açmak’, günümüzde özellikle şehir yaşantısı açısından zaman zaman uygulanan bir eylem olduğuna şüphe yok. Özellikle çalışan kesim için önemli konuların başında gelen ‘giysi çeşitliliği’ oluşturmanın doğal sonuçlarından biri aynı zamanda. Elbette büyüyen çocuğunuzun giysileri de benzer şekilde evden çıkarılması gerekli bir yığın haline dönüşebilir. Peki eski, modası geçmiş, yakası yıpranmış, rengi solmuş giysileri nasıl değerlendirebilirsiniz? Elbette dışarıya çıkarıp üst üste öylece bırakmak ve birilerinin gelip almasını izlemek -her ne kadar düşük bir hijyene neden olsa da- pratik bir yol olabilir, ancak daha güvenli ve etkili çözümler de yok değil. İşte bu çözümlerden bazıları…

Sevgi Mağazası

Kullanılmayan giysilerin, muhtarlıktan fakirlik belgesi almış ihtiyaç sahiplerine dağıtıldığı Sevgi Mağazası’nda evden alma hizmeti mevcut değil, gidip bırakmanız gerekiyor. Ayrıca defter, kitap gibi kırtasiye malzemeleri de bırakabilirsiniz. Yerleri Kadıköy’de ayrıntılı bilgi için: sevgimagazasi.org

Türkiye Yardımseverler Derneği

Türkiye’nin çeşitli illerinde büroları bulunan dernek, eski giysileri kabul ediyor. Ancak şunu da rica etmeyi ihmal etmiyorlar, giysilerin giyilecek durumda olması gerekli.

Kadın Koordinasyon Merkezi:
Evden alma hizmeti de sunan Kadın Koordinasyon Merkezi (KKM), isim ve adresinizi bırakmanız halinde ekip gönderiyor. Ardından belirlenen giysilerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması sağlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği bir proje olduğunu da belirtmekte fayda var.

Acil İhtiyaç Projesi Vakfı

Toplu gönderim üzerinden çalışan oldukça köklü bir vakıf. İletişime geçilmesi ve bunun üzerinden gönderimin sağlanması bekleniyor. Detaylar için: www.aipvakfi.org

Aile Destek Evleri

Birçok belediyede bulunan Aile Destek Evleri, eski giysilerin bağışlanabileceği son derece etkin platformlar sunuyor. Evden alım hizmeti sunuluyor. Ayrıca sadece kişiler değil, tekstil şirketleri, vb tarafından yapılan gönderimler de kabul ediliyor. Tek tük kıyafetlerden çok toplu gönderileri tercih ediyorlar. Yani birkaç kişi toplanıp, senede bir defa verilecek tüm kıyafetlerini biriktirerek toplu gönderi yapabilir. İletişim adreslerindeki e-maillerine bağışlanacak kıyafetlerin detaylarını gönderdikten sonra vakıf sizi yönlendiriyor.

Aşhane

Türkiye’nin en iyi sosyal sorumluluk projelerinden biri olan Aşhane, ‘Komşum Aç Yatmayacak’ mottosuyla hizmet veriyor. Platformla sosyal medya hesapları üzerinden iletişime geçerek kullanmadığınız giysileri bağışlayabiliyorsunuz.

Belediye Kumbaraları

Belediyelerin eski/kullanılmayan giysiler için belli bölgelere konumlandırdıkları kumbaralar mevcut. Sayıları her ne kadar az olsa da (Şişli’de Cevahir AVM önü, Ataşehir, Maltepe Belediyeleri, vb) etkili bir yol olduğuna şüphe yok.

Kadıköy Belediyesi, Açık Gardırop

Kadıköylüler ikinci el kıyafet bağışlamak istediklerinde ilgili iletişim numaralarından bu konuda çalışan görevlilere ulaşabilirler. Kadıköy Belediyesi’nin 444 55 22 numaralı Çağrı Merkezi’ne giysi ayakkabı tekstil eşyası bağışlamak için başvurulabiliyor.

Bu arada Kadıköy Belediyesi 17 yıldır uyguladığı Açık Gardırop 2. El Giysi Mağazası ile Kadıköylülerin verdiği destekle binlerce malzemeyi ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü Açık Gardırop 2.El Giysi Mağazası salı günleri erkek evsizlere çarşamba günleri ise ihtiyaç sahibi ailelere dağıtım yapıyor. Açık Gardırobun adresi ise şöyle Eğitim Mahallesi Ahsen Çıkmazı Sokak Sadıkoğlu Plaza 4 No 2/3

Kadın Koordinasyon Merkezi http://www.ibbkkm.org

Evden alma hizmeti sunan Kadın Koordinasyon Merkezi’ne; 0212 444 00 93 no’lu çağrı merkezini arayarak yapılacak yardımla ilgili bilgi ve adresinizi bırakabiliyorsunuz. Uygun bir zamanda ekip sizden bağışınızı alarak merkeze götürüp, gerekli işlemleri yaptıktan sonra ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Darülaceze

0212 220 10 20

Ext:109

Kıyafet bağışı kabul ediliyor. Ancak adresten teslim almıyorlar. Eşyaların PERPA’nın yanında bulunan Darülaceze’ye bırakılması gerekiyor. Bağışlanacak olan eşyaların bay-bayan olarak ayrılıp teslim edilmesi gerekiyor. Bağış sonrası makbuz düzenleniyor.

LÖSEV

0212 268 59 40

0212 268 68 68

Kıyafetleri temiz ve ütülü olarak kabul ediyorlar. Bağış sonrası tutanak düzenleniyor. Kendi adreslerine sizin iletmeniz gerekiyor.

1. Adres: Nispetiye Cd. Başa Sok. No:11/3 Levent-İst

Çocuk Esirgeme Kurumu

0312 310 24 60

KADEV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı)

0212 292 26 72

Beyoğlu'ndaki vakif binasının hemen alt katında Nahil ismindeki dükkanda ikinci el eşyalar satılıyor.

Taksim Gençlik ve Çocuk Evi

0212 251 28 18

13-18 yaşlarındaki kız çocuklarının sığınma evi. Her şeye ihtiyaçları oluyor.

Beyoğlu Sosyal Yardım Mağazası

0212 251 83 44

Vermek istediğiniz ne varsa evinizden alıp ihtiyaç sahiplerine dağıtıyorlar.

Umut Çocukları Derneği

0212 297 61 05

0212 297 61 06

Ev eşyalarını kabul ediyorlar.

TOFD (Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği)

İstanbul Fındıklı Rotaract Kulübü

Her sene giyim eşyaları, kırtasiye malzemeleri (kitap, defter kalem önlük, vs) bağışı ve ramazan ayı içerisinde gıda paketi yardımı projeleri (genelde şehit ailelerine) var. Yardım için İstanbul içi veya dışında, toplumun alt kesiminden ihtiyaç sahipleri özenle belirleniyor. İyi durumda kaynak bulma konusunda çok yardıma ihtiyaç duyduklarını ifade ediyorlar. İletişim adresi: ertugalan@gmail. com .

Özel Şefkat Bakım Merkezi

80 ağır zihinsel özürlü çocuğa bakım hizmeti veriyorlar. Elbise, ayakkabı ve alt bezine ihtiyaçları var. Tanesi 500 kuruş olan (orta boy) ucuz çocuk bezlerinden bağışlamak ya da eski elbiselerinizden göndermek isterseniz kargo adresi :

Özel Şefkat Bakım Merkezi

Pamukkale Kasabası- Denizli

Pendik Belediyesi

0216 585 11 00

Kıyafetler alınıyor, ilk önce sökükleri ve eksikleri onarılıyor, yıkanıyor, ütülenip poşetleniyor ve ihtiyaç sahiplerine gönderiliyor.

Ayrıca,

www.velimolurmusun. org sitesinden bir çocuğun velisi olabilir ve Express Kargo da sponsor olduğu için ücretsiz gönderim yapabilirsiniz.

Satılmak üzere, Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın mağazasına hediye edebilirsiniz.

www.tog.org. tr .

Alternatif Kanallar:

Sosyal medya: Sosyal medyayı kullanarak eski giysilerinize talipler bulabilirsiniz. Örneğin ‘kıyafetlerimi ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak istiyorum…’ diyerek, takipçilerinizin veya onların, çevrelerindeki kişileri yönlendirmesinin yolunu açıyorsunuz. Bu noktada Instagram’ın oldukça iyi bir platform olduğunu belirtelim.

LetGO2: El eşyaların satışında ciddi bir trend halini alan mobil uygulama LetGo, eski giysilerinizin ihtiyaç sahiplerine ulaşmasında etkili bir yol. Eski giysilerinizin fotoğrafını çekerek ve detaylarını (beden ölçüsü, vb) listeleyerek, ihtiyaç sahiplerinin size ulaşmasını talep edebilirsiniz.

Sahibinden.com: Sahibinden.com, Türkiye’nin en eski e-ticaret platformlarından. Pratik adımlarla ürün listelenip satış gerçekleştirilebiliyor. Satışlar için telefon veya mesajla iletişim sağlanıyor, ardından belirlenen bir yerde alışveriş/kargoyla gönderim şeklinde süreç tamamlanıyor. Bu noktada ihtiyaç sahiplerine erişim noktasında Sahibinden.com’un da bir saha yarattığı açık. Fiyatı örneğin 1 TL yaparak (daha sonra büyük ihtimalle 0’layıp) kazağınızı satışa çıkarabilir, böylelikle ekonomik gücü az alan kimselere giysilerinizi ulaştırabilirsiniz.

Son olarak en dikkat edilmesi gereken:

Burada en çok dikkat edilecek konu, bağış yapılan giysilerin giyilebilecek durumda olması. Ayrıca, bu giysilerin mağdurlar ve ihtiyaç sahipleri tarafından kullanılacağını unutmayın; yani vücuda yapışan ya da abiye kıyafetlerden çok; günlük giyilebilecek, uzun kollu ve uzun paçalı giysiler amaca daha uygun olacaktır.